Staking (PoS)

Zo verdien je passief inkomen met staken

Heb je geld geïnvesteerd in crypto? Dan kun je ervoor kiezen om te staken. In dit geval is dat niet opgeven of stoppen, maar is het een Engelse term voor staking. Door te staken houd je de crypto langer in je wallet, om zo de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain netwerk te ondersteunen. Als dank voor dat vasthouden in je wallet krijg je een beloning in de vorm van crypto.

Je krijgt de beloning als een percentage van de crypto in je wallet. Dat percentage is op jaarbasis, maar wordt periodiek uitgekeerd. Vaak moet je wel de stakes minimaal 24 uur vasthouden om in aanmerking te komen voor uitkering. Haal je de crypto uit je staking wallet, dan krijg je de beloning van die dag niet. De beloning wordt automatisch bijgeschreven in je staking wallet. Zo bouw je vermogen op met beloning op beloning!

Off-chain en on-chain staken

Er zijn twee vormen van staken. Bij off-chain staken verdien je beloningen door de digitale valuta ter beschikking te stellen. Deze instanties kunnen jouw crypto dan uitlenen aan beleggers en geven je een beloning door crypto in je staking wallet te plaatsen. 

Met on-chain staken zorg je met jouw crypto voor het actief bijdragen aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met minen) op een ‘proof-of-stake’-blockchain. Op deze blockchains kun je na het verzamelen van een bepaalde hoeveelheid aan crypto transacties valideren, waarna je beloond wordt met de staking rewards.

Staking pools

Hoe meer eenheden van een crypto je in je staking wallet hebt, hoe hoger je rewards zullen zijn. Een pool houdt meestal wel een commissie in op je rewards. Door deel te nemen aan een staking pool wordt de pool zelf groter qua crypto aantallen en is de kans groter dat de pool waaraan je deelneemt een transactie valideert. Hoe groter de pool hoe hoger de rewards voor alle deelnemers.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …