Waar koop je crypto?

Er zijn tegenwoordig veel platformen als antwoord op “Waar koop je crypto?”. Maar welk platform past bij jou? Er zijn er wereldwijd zo veel, dus waar begin je?

Brokers en exchanges

Het is gemakkelijk om brokers en exchange met elkaar te verwarren. Een broker (bemiddelaar) plaats de order voor jou op een exchange of levert uit een eigen voorraad. Na uitvoeren van de order sturen zij de crypto naar het door jou opgegeven adres. Zij bepalen zelf de prijs en vergoeding waarvoor zij willen aan- en verkopen. Brokers zullen waarschijnlijk de prijzen vergelijkbaar houden met die van anderen op dezelfde markten om de vraag naar hun diensten te behouden. Houd er bij brokers rekening mee dat je alleen geld voor crypto kunt omwisselen (en vice versa). Daarnaast moet je zelf zorgen voor de opslag van je crypto. Satos is een voorbeeld van een Nederlandse digitale valuta broker.

Bij een exchange (handelsplatform) kun je geld storten, handelen in crypto’s en bewaren zij de crypto voor jou. Vraag en aanbod bepalen de prijs van een crypto op een exchange. Het aantal verschillende crypto’s is bij een exchange meestal groter. Vaak is een exchange goedkoper dan een broker en bieden meer functionaliteit. Zo kan je er verschillende soorten aan- en verkooporders plaatsen, zoals bijvoorbeeld limit orders (aan-/verkoop tegen door jou opgegeven prijs). Nederlandse voorbeelden van betrouwbare exchanges zijn Bitvavo, Bitcoinmeester en Coinmerce.

Wij raden aan te beginnen met een platform dat volledig Nederlandstalig is en geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB).

We hebben een overzicht gemaakt van de verschillende Nederlandse platformen. Lees de informatie op de pagina Overzicht Nederlandse Crypto Handelsplatformen.

Centrale en decentrale exchange

De komst van blockchain en crypto maken het mogelijk om naast centrale exchanges (CEX) ook decentrale exchanges (DEX) te bouwen. Een centraal geleide bestuursorganisatie creëert de exchange. Deze organisatie stelt de regels op over vergoedingen, opnamelimieten en de verhandelbare crypto’s. Daarnaast zijn zij gebonden aan wetgeving over AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), KYC (Know Your Customer) en AML (Anti Money Laudering).

De gedecentraliseerde exchange is een nieuw type exchange. Hier bepaald een slim contract de regels van uitwisseling van crypto’s. Deze exchange heeft dus geen bestuursorganisatie en is de code van het slimme contract meestal open source. Het slimme contract draait op een blockchain. De deelnemers voeren onderling rechtstreeks transacties uit via het slimme contract van de exchange. Op een DEX kun je alleen de coins en tokens verhandelen die ook op dezelfde blockchain aanwezig zijn. Je kunt crypto’s niet met bijvoorbeeld iDEAL kopen. Het is alleen mogelijk om de coins tegen elkaar in te wisselen (swappen). Je moet altijd een externe wallet, zoals bijvoorbeeld MetaMask koppelen aan de DEX. Tot slot is er geen bestuursorganisatie, waardoor je als gebruiker nergens terecht kunt voor hulp wanneer er iets fout gaat. Curve (CRV), Uniswap (UNI), PancakeSwap (CAKE), SushiSwap (SUSHI) en Balancer (BAL) zijn voorbeelden van gedecentraliseerde exchanges.

Decentralized Finance

Decentralized Finance (DeFi) is een op blockchain gebaseerde vorm van financiële dienstverlening die niet afhankelijk is van centrale tussenpersonen zoals makelaars, beurzen of banken. De slimme contracten gaan verder dan het swappen van coins. Met DeFi-platformen kunnen mensen geld lenen of uitlenen aan anderen, speculeren op prijsbewegingen, crypto valuta verhandelen, zich verzekeren tegen risico’s en rente verdienen op crypto-spaartegoeden. Je hebt hiervoor wel de nodige kennis nodig over het gebruik van slimme contracten. Deze vorm van financiële dienstverlening brengt de nodige risico’s met zich mee en is (nog) niet geschikt voor de gemiddelde consument. DeFi staat in de kinderschoenen en er komen regelmatig hacks voor.

Centralized Finance

Andere toepassingen van blockchain is het omgekeerde van Decentralized Finance: Centralized Finance (CeFi). Hierbij lopen alle transacties via een centrale organisatie. Er zijn veel manieren waarop CeFi verschilt van DeFi. Binance en Coinbase zijn bekende CeFi-beurzen die al geruime tijd crypto-financiële diensten aanbieden. Als gebruiker maak je een account aan bij deze bedrijven en kun je deze platformen gebruiken voor allerlei diensten zoals uitlenen, lenen, margehandel, enzovoort. Voor je een account aanmaakt, moet je wat vertrouwelijke informatie over jezelf verstrekken.

Een van de vele voordelen van Centralized Finance (CeFi) vergeleken met Decentralized Finance (DeFi) is dat ze meerdere cryptocurrencies ondersteunen van verschillende blockchains. Daardoor kun je makkelijk van de ene naar de andere cryptovaluta wisselen.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …