Wat is mining (PoW)?

Minen lijkt onlosmakelijk met cryptocurrency verbonden. Voor veel mensen klinkt het als digitaal goudzoeken. Maar wat is mining, hoe gaat minen in zijn werk – en wat is het precies?

Miners maken de blockchain

Om te kunnen vertellen wat minen precies is, moeten we even terug naar de basis van blockchain. Blockchain is een gedistribueerde database, waaraan telkens nieuwe blokken worden toegevoegd. Ieder blok bevat een flink aantal transacties, die versleuteld worden opgeslagen en vervolgens worden gekopieerd binnen het netwerk. Miners leggen die informatie vast op de blockchain. Dat is dus minen! Maar vergis je niet: minen kost heel wat vermogen en rekenkracht, waardoor het de miners wel stroom kost. Als beloning voor het vastleggen van deze transacties, krijgen miners een beloning in de vorm van virtuele valuta. 

Het wordt overigens steeds moeilijker om te minen. Iedere miner krijgt een rekenkundige uitdaging (of puzzel) voorgeschoteld, die zo snel mogelijk moet worden opgelost. De computer die deze puzzel als eerst oplost, krijgt de beloning. Deze manier van minen wordt ook wel Proof of Work (PoW) genoemd. Tegenwoordig bestaan er ook andere manieren van minen, zoals Proof of Stake (PoS).

Verschillende mining-systemen

Iedere cryptovaluta hanteert een ander systeem om blokken te maken. Zo gebruiken sommige valuta’s eenvoudigere puzzels (waarbij je minder zware apparatuur nodig hebt) en bieden ze andere beloningen aan. De meeste cryptovaluta hanteren wel een maximaal aantal blokken dat je per dag kunt ‘minen’. Zo voorkomen ze dat er een te groot aanbod ontstaat, waardoor de waarde zou dalen.

Wat heb je nodig om te minen?

Wil je zelf aan de slag met minen? Dat is nog lang niet zo eenvoudig. De drempel om te minen ligt tegenwoordig vrij hoog, hoewel het ook afhankelijk is van de cryptomunt die je wilt minen. Je zult dus heel wat tijd en energie moeten steken in onderzoek en de laatste ontwikkelingen volgen op het gebied van minen. Natuurlijk heb je een account nodig, met een wallet voor de munteenheid die jij wil gaan minen. Daarnaast zul je een account moeten hebben op een exchange, om je crypto om te zetten in euro’s of andere valuta’s. 

Om te kunnen minen, heb je een krachtige computer nodig, een standaard model uit de winkel zal niet volstaan. Je zoekt een computer met een professionele koeling, een fikse GPU (grafische kaart) voor de rekenkracht en een heel stabiele internetverbinding. Zo’n computer maakt door de benodigde koeling flink wat geluid, houd daar alvast rekening mee. Voor het minen zelf gebruik je een software mining pakket. Voor bitcoin, waar de moeilijkheidsgraad van de puzzels ontzettend hoog is, heb je zo’n dure apparatuur nodig, dat het niet meer rendabel is om daarmee te beginnen.

Je kunt je aansluiten bij een online mining pool, een groepje mensen die dezelfde cryptovaluta minen. Daarmee is je inkomen stabieler, maar kun je ook ervaringen en tips uitwisselen.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …