Kennisbank

Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?

Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil de andere persoon betalen met crypto. Maar hoe verstuur je cryptocurrency en waar moet je op letten?

Even wennen

Het versturen van crypto’s van de ene wallet naar de andere wallet is in de basis altijd hetzelfde: je stuurt een crypto van jouw wallet adres naar een andere wallet adres en wacht op bevestiging van de transactie. Als ontvanger hoeft je niets te doen. 

Dit lijkt op een overschrijving via de bank. De praktische stappen, transactiekosten, overdrachtstijden en adresformaten zijn anders en verschillen per blockchain netwerk en handelsplatform.

Versturen van crypto’s

Je moet bij versturen goed controleren dat je het juiste netwerk gebruikt of je nu Bitcoin, Ethereum of een andere crypto verstuurt. Dit betekent dat je alleen Bitcoin naar een ander Bitcoin adres kunt sturen of Bitcoin kunt ontvangen van een andere Bitcoin adres. Probeer je Bitcoin naar een Ethereum adres te sturen dan gaat je Bitcoin voor altijd verloren! Sommige wallets en platformen hebben functies die je op de hoogte stellen wanneer je een verkeerd type adres invoert. Maar het is nog steeds je eigen verantwoordelijkheid om het juiste adres in te voeren.

Rekeningnummer

In tegenstelling tot een rekening nummer maakt crypto’s gebruik van een privé en openbaar sleutelpaar. Een crypto wallet heeft een privé en openbaar sleutelpaar per cryptocurrency. De privé sleutel gebruik je om je transacties te uit te voeren. Met je openbare sleutel kunt je crypto’s ontvangen. Hoewel iedereen transacties naar de openbare sleutel kan sturen, heb je de privé sleutel nodig om ze te “ontgrendelen” en te bewijzen dat je de eigenaar bent van de ontvangen cryptocurrency. Deel nooit je privé sleutel!

Crypto adressen bestaan uit letters en cijfers. Een openbaar bitcoin adres bestaat uit 25 tot 36 alfanumerieke en hoofdlettergevoelige karakters en begint met een één (1) of een drie (3). Voor de meeste mensen niet te onthouden. Daarom willen wij een adresboek toevoegen aan onze portfolio app om je crypto adressen te beheren en te gebruiken via een browser plugin. Zo bewaar je alle openbare adressen en kun je ze overal gebruiken bij het versturen van je crypto’s! Hou daarom onze website in de gaten voor aankondigingen rondom deze functionaliteit.

Transactiekosten

Afhankelijk van de broker, exchange of netwerk dat je gebruikt voor het verzenden van crypto’s zijn er transactiekosten. Het begint bij het netwerk gas fees, de “brandstof” kosten om het decentrale netwerk te onderhouden. Vervolgens rekenen sommige brokers of exchanges ook transactie kosten. Zie ons platform overzicht voor meer informatie.

Overdrachtstijden

Hoe lang duurt het voordat mijn transactie uitgevoerd is? Dat is per netwerk (en dus crypto) verschillend. Bij Bitcoin duurt het ongeveer 1 uur voordat een transactie volledig is verwerkt. Bij Solana duurt het maar enkele seconden. Per crypto netwerk zijn blockchain explorer websites waar je de transacties kan zien en je eigen transactie kunt volgen. Sommige brokers of exchanges bieden ook een manier om je transactie te bekijken en kunnen je ook meldingen sturen bij verandering in de status.

Detail stappen

De meeste bij De Nederlandse Bank geregistreerde platformen hebben stap voor stap handleidingen in hoe ze te gebruiken. Zie ons platform overzicht met links naar de verschillende platformen.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Dollar Cost Averaging
Dollar cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie die bestaat uit het doen van kleine regelmatige aankopen van crypto's gedurende langere perioden, ongeacht de huidige marktprijzen. DCA is een Engelstalig begrip maar je kan euro's ook gebruiken. Om het simpel te …