Fraude met crypto

Crypto heeft de financiële wereld goed op z’n kop gezet. Er is zonder twijfel veel te verdienen met handelen en investeren in crypto, maar daardoor lonkt het ook genoeg criminelen. Oplichters en fraudeurs doen er alles aan om jou van je zuurverdiende crypto kapitaal te ontdoen. Het is belangrijk om te weten hoe fraude met crypto plaatsvindt en hoe je dit kunt vermijden.

Oplichting

De meeste fraude met crypto wordt gepleegd door middel van oplichting via phishing. Daarbij worden simpelweg je inloggegevens ontfutseld via nep websites of mobiele apps, die lijken op authentieke crypto websites of -apps. Let bij het inloggen altijd op de URL van een website. Controleer op de aanwezigheid van ‘https’ in het site adres, waar een slotpictogram naast staat. Zorg ook dat de rest van de URL klopt.

De mobiele apps zijn wat lastiger te herkennen. Download alleen de officiële apps van de Apple App Store of Google Play Store. Oplichters maken nep-apps met vergelijkbare namen, die er ongeveer hetzelfde uitzien als de originele websites. Controleer voor jij je inloggegevens invoert of de app of website veilig is of niet.

Sociale media

Crypto is ontzettend populair, de meeste platformen geven graag iets extra’s voor nieuwkomers. Maar kom je op YouTube, Facebook, Twitter of Instagram berichten tegen die té mooi zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Trap er niet in, de kans is groot dat ze nep zijn. Ook video’s en berichten over acties waarbij crypto wordt weggegeven, moet je zeker vermijden.

Frauduleuze Initial Coin Offerings (ICO’s)

Ook binnen de gangbare platformen komt fraude voor. Zo zijn er ICO’s, die je kunt vergelijken met IPO’s op de aandelenmarkt. ICO staat voor Initial Coin Offering, of initiële munten aanbiedingen. Het zijn fondsenwervende mechanismen die worden gebruikt om nieuwe cryptocurrencies op te richten. Investeer je in een ICO, dan krijg je tokens in de nieuwe onderneming. Helaas zijn niet alle ICO’s even legitiem. Sommige projecten hebben geen technologie of echt businessplan achter zich, en zijn dus leeg. Wees om die reden voorzichtig voor je in ICO’s investeert, ongeacht de grote beloften die ze doen.

Phishing

Phishing is misschien wel de gevaarlijkste vorm van fraude. Hoe oplettend je ook bent, het is verleidelijk en aannemelijk om te reageren op mails of telefoontjes van je bank of crypto beurs! Het is hun doel om gevoelige informatie, zoals inloggegevens, naar boven te halen. Zo kan het zomaar zijn dat je een mail krijgt van jouw crypto platform, inclusief vormgeving en logo’s. Ze bestaan ​​meestal uit kwaadaardige bestanden of links, dus u moet altijd vermijden om op een link in dergelijke berichten of e-mails te klikken. Lees ook ons artikel over het herkennen van spam!

Soms gaan ze zelfs zo ver dat ze valse ICO’s aankondigen, zodat je investeert in een munt die niet bestaat. Klik nooit op links in dergelijke mails, ga altijd naar de website van jouw crypto-platform om daar in te loggen met jouw gegevens. Geef ook nooit je wachtwoorden of beveiligingscodes aan anderen en gebruik 2FA (twee-factor-authenticatie) indien mogelijk.

Investeringsfraude

De oudste vorm van fraude uit het boekje past ook prima binnen de wereld van crypto: investeringsfraude. Hierbij worden investeringen gepresenteerd met ontzettend hoge (staking)rendementen, waarbij crypto’s als inleg wordt gevraagd. Denk daarbij aan het investeren in vastgoed, ondernemingen of andere grote projecten. Stuur crypto’s altijd alleen naar vertrouwde en bekende derden. Wil je met een dergelijke partij in zee gaan? Neem dan alle tijd om de organisatie goed door te lichten.

Beurzen en makelaars

Omdat crypto nog nieuw is, zijn er nog weinig regels en wetten – en de wetten die er zijn, zijn nog lang niet bij het grote publiek bekend. Zo zijn er honderden niet-gereguleerde online beursvennootschappen en beurzen die crypto’s en andere crypto-handelsproducten aanbieden. Deze bedrijven kunnen je op verschillende manieren dwars zitten. Ze kunnen buitensporige commissies in rekening brengen, of het bijna onmogelijk maken om geld op te nemen. Soms weten ze zelfs je crypto toe te eigenen! Zoek dus altijd naar degelijke, betrouwbare partijen om mee in zee te gaan en geloof geen gouden verhalen.

Mining fraude

Je kunt behoorlijk bijverdienen door actief te minen. Helaas heb je daar zware apparatuur voor nodig. Ondernemers hebben een gat in de markt gezien en bieden cloud mining aan, waarbij je serverruimte huurt tegen een vaste prijs voor het minen van altcoins. Ook hier lopen oplichters rond: niet alle services zijn echt!

Hoe herken je fraude?

Een makkelijke manier om fraude met crypto te herkennen is door te kijken naar de beloften. Zijn ze absurd hoog? Dan is op zijn minst extra onderzoek gewenst. Fraudeurs hebben de neiging om hoge rendementen te beloven. Ga liever voor een betrouwbare partij die geen gouden bergen beloofd dan voor een nieuwkomer met mooie praatjes.

Crypto wetgeving

Er komen steeds meer wetten en regels waar de crypto industrie zich aan moeten houden. Ook de Nederlandse wetgeving is volop in ontwikkeling. Aanbieders van crypto diensten voldoen aan de vereisten van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).

Aanbieders van crypto diensten zijn verplicht om:

  • De identificatie van alle cliënten de verifiëren aan wie ze diensten verlenen;
  • Indien van toepassing een gepast risico- en transactieprofiel op te zetten voor cliënten, waarin een cliëntenonderzoek in zit verwerkt, maar ook een risicobeoordeling van de cliënt, de producten, diensten, leveringskanalen en transacties;
  • De transacties van hun cliënten te monitoren;
  • Ongebruikelijke transacties van haar cliënten te melden bij de FIU (Finance Intelligence Unit).
  • Onacceptabele risico’s op te merken en in die gevallen afscheid te nemen van deze cliënten.

Dit zijn enkel de regels en wetten die de communicatie met jou als cliënt vastleggen. Daarnaast zijn er nog talloze eisen met betrekking tot de bedrijven zelf. De Nederlandse Bank houdt hier toezicht op.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Begrippenlijst
Binnen crypto en blockchain zijn er veel nieuwe begrippen. Deze begrippenlijst helpt je om de terminologie te doorgronden. 51% attack Een aanval van 51% verwijst naar een aanval op een blockchain – meestal Bitcoin, waarvoor een dergelijke aanval nog steeds …
Dollar Cost Averaging
Dollar cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie die bestaat uit het doen van kleine regelmatige aankopen van crypto's gedurende langere perioden, ongeacht de huidige marktprijzen. DCA is een Engelstalig begrip maar je kan euro's ook gebruiken. Om het simpel te …
eToro
Etoro is een crypto exchange gevestigd in Tel Aviv, Israel. Etoro is in 2007 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 33 miljoen klanten. Het platform is eenvoudig te gebruiken voor beginners. Betaalgemak Etoro ondersteunt een viertal betaalmethodes: …