Alles over wallets

Je moet al je coins en tokens ergens bewaren. Ieder platform heeft zijn eigen opslag voor deze gegevens, maar ze gebruiken allemaal dezelfde verzamelnaam: wallets, Engels voor portemonnee. Deze kan digitaal zijn, maar ook fysiek, bijvoorbeeld in de vorm van een USB-stick (Hardware Wallet). Net als een normale portemonnee is zo’n wallet ontzettend waardevol. Daarom wordt hij op twee manieren beveiligd.

Je hebt namelijk twee stukken informatie nodig om de crypto’s in je wallet te kunnen gebruiken. Ten eerste heb je de openbare sleutel, ook wel je adres genoemd. Dit nummer wordt openbaar gemaakt en zou je kunnen vergelijken met je bankrekeningnummer. Het adres wordt afgeschermd met een privésleutel, die je strikt geheim moet houden. Lekt deze sleutel uit, dan liggen al je crypto’s op straat.

Er zijn grofweg twee soorten: Custodial (beheerd door een derde partij) of Non-custodial wallets (beheerd door jezelf). Naast de termen custodial en non-custodial spreken we ook over Hot en Cold. Daarmee wordt aangeduid of de gegevens online worden opgeslagen (Hot) of offline (Cold).

Online wallets (hot)

Custodial wallets zijn altijd ‘hot’. Met deze wallets sla je jouw crypto’s namelijk op bij een derde partij. Dat kan een beurs zijn waarop je handelt, maar er zijn ook bedrijven die zich richten op het aanmaken en onderhouden van wallets.

Bij custodial wallets beschikt je zelf niet over je eigen privé sleutels. Deze worden bewaard door die derde partij. Dat klinkt gevaarlijk, maar het heeft ook zijn voordelen. Het grootste voordeel daarvan is wel dat je crypto’s sneller en makkelijker toegankelijk zijn. Je kunt overal online aan de slag met het verhandelen of overmaken. Alles wat je nodig hebt, is een internetverbinding!

Het nadeel is dat je geen totale controle hebt over je crypto’s. Gaat de derde partij failliet, stoppen ze hun praktijken of worden ze gehackt, dan kun je alles kwijt zijn. Net als bij een bank (boven de 100.000 Euro)! Custodial wallets zijn daarmee de minst veilige optie, maar ook de makkelijkste weg om te bewandelen. Begin je met handelen of investeren in crypto, dan is dit een goede stap.

Voorbeelden zijn Bitvavo, Coinbase, Kraken, Binance en tal van anderen.

Non-Custodial Wallets (hot and cold)

Non-custodial wallets kunnen hot en cold zijn. Ze verschillen van custodial wallets omdat je jouw eigen privésleutels bezit. Deze worden op dezelfde manier gegenereerd als bij custodial wallets. De sleutels kun je laten opslaan op je persoonlijke apparaat, zoals je computer, smartphone of tablet. Het kan ook echter op papier of bijvoorbeeld op een USB-stick. Het kan dus op verschillende manieren, ieder met zijn eigen niveau van veiligheid en gemak.

Hardware wallets (cold)

Wanneer je wallet niet online beheerd wordt, heet het een cold wallet. Cold wallets zijn per definitie non-custodial, er is geen derde partij betrokken bij de opslag of het beheer. Het nadeel van een cold wallet is dat je een stukje inboet op het gebruiksgemak. Je wallet is niet zomaar te bereiken via het internet. Om transacties uit te kunnen voeren met zo’n cold wallet, moet deze in verbinding worden gebracht met internet via een computer.

Voorbeelden van hardware wallets zijn die van Ledger en Trezor.

Software wallets (hot)

Dit zijn non-custodial wallets die je zelf installeert op je mobiele apparaat of op je laptop. Ook hier geldt dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opslaan van de privé-sleutel en het actueel houden van de versie van de software wallet. We raden aan de software wallet op een apparaat te installeren dat je alleen thuis gebruikt. Dit apparaat is dan niet constant in verbinding met internet en maakt het zo een stuk veiliger.

Voorbeelden van software wallets zijn die van Atomic en Exodus

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …