Wat is blockchain?

Blockchain-technologie herdefinieert de manier waarop we denken over gegevensopslag en transacties, door de kracht van decentralisatie. Het unieke aan blockchain is dat het gegevens opslaat in een keten van blokken over een netwerk van computers, wat zorgt voor een hoge mate van veiligheid en transparantie. Alle transacties worden versleuteld en onveranderlijk vastgelegd, wat betekent dat ze niet achteraf gewijzigd kunnen worden, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid van het systeem. Daarnaast maakt blockchain efficiënte en directe transacties mogelijk zonder de noodzaak voor tussenpersonen, wat tijd en kosten bespaart. Smart contracts voegen een laag van automatisering toe, waardoor overeenkomsten kunnen worden uitgevoerd zodra aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze combinatie van kenmerken maakt blockchain een revolutionaire technologie met het potentieel om tal van industrieën te transformeren.

Fotorealistische afbeelding die decentralisatie symboliseert, met verbonden netwerken en technologie.

Decentraal

Een decentrale blockchain is een technologie waarbij informatie op een gedistribueerd netwerk van computers wordt opgeslagen, in plaats van op één centrale locatie. Hierdoor kunnen transacties en gegevens veilig worden geregistreerd en geverifieerd. Het blockchain netwerk is een keten van informatie van deze transacties. Alle informatie wordt in blokken weggeschreven. Als zo’n blok ‘vol’ zit, krijgt het een encryptiecode om de inhoud te controleren. Aan deze keten van informatie wordt regelmatig een nieuwe blok toegevoegd, met alle gegevens versleuteld opgeslagen.

Lees meer in onze artikelen

Transparant

Blockchain biedt transparantie doordat alle transacties en gegevens openbaar en permanent worden vastgelegd in een gedistribueerd grootboek, zichtbaar voor alle deelnemers in het netwerk. Hierdoor kunnen gebruikers vertrouwen op de integriteit van de gegevens en transacties.

Lees meer in onze artikelen
Een bril op de grond met de zon in de achtergrond.
Illustratie van een blockchainblok met gegevens uit meerdere transacties.

Veilig

Een blok in de blockchain bevat data van verschillende transacties, zoals deze zijn bevestigd door de nodes. In een blok worden verschillende gegevens verwerkt, zoals overschrijvingen, eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens bevatten. Is een blok vol of tijdsbestek is voorbij, dan wordt het afgesloten met een code (hash). Een hash is een versleuteling van al die gegevens en is uniek voor een blok. Maar het bevat ook de hash van het voorgaande blok, zodat het netwerk precies weet waar dit blok in de keten (blockchain) past. Deze versleuteling voorkomt dat er gegevens aangepast kunnen worden, omdat daarmee ook de hash verandert en de keten niet meer klopt.

Lees meer in onze artikelen

Betrouwbaar

Zodra een blok binnen de blockchain wordt afgerond en versleuteld, wordt het opgenomen in het netwerk. Daarin zit nog een controleslag van alle gegevens: het blok moet geaccepteerd worden door het netwerk. Dat kan alleen als het blok de hash van het laatste blok bevat, en als er bij alle gegevens de juiste acties zijn doorlopen, ofwel als alle partijen hun digitale handtekening hebben gezet. Een blok is pas geldig als de meerderheid van de nodes in het netwerk het blok hebben geaccepteerd. Vanaf dat moment wordt het verspreid onder de nodes in het netwerk. Deze verspreiding voorkomt onder andere fraude: bij controle worden controles uitgevoerd op meerdere punten in het netwerk. Is er ergens een verschil? Dan kan de transactie niet worden voltooid.

Lees meer in onze artikelen
Visuele weergave van een blockchain.
Een zittende vrouw en man die naar elkaar glimlachen. De man heeft een ethereum en bitcoin in zijn handen.

Efficiënte transacties

Blockchain technologie maakt het mogelijk om rechtstreeks transacties uit te voeren zonder tussenkomst van intermediairs, zoals banken. Dit kan leiden tot snellere en goedkopere transacties, vooral bij grensoverschrijdende betalingen, waarbij normaal gesproken verschillende tussenpersonen en controles betrokken zijn. Transacties worden binnen enkele minuten afhankelijk van de blockchain type uitgevoerd. Transacties tijdens kantooruren is verledentijd.

Lees meer in onze artikelen

Slimme contracten

Blockchain is programmeerbaar. Daardoor kunnen Smart Contracts (applicaties op de blockchain) acties, gebeurtenissen en betalingen automatisch in gang zetten zodra er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Smart Contracts zijn zelfuitvoerende contracten waarvan de voorwaarden zijn vastgelegd in code. Zodra aan de voorwaarden is voldaan, wordt het contract automatisch uitgevoerd zonder tussenkomst van derden. Dit maakt het mogelijk om veilig en transparant zakelijke overeenkomsten te sluiten zonder een derde partij nodig te hebben.

Lees meer in onze artikelen
Afbeelding van een smart contract op een digitaal platform.