Kennisbank
Wat is een blockchainnetwerk?
Bitcoin blockchainnetwerk
Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het blockchainnetwerk verwerkt de transacties direct tussen de gebruikers.
Een blockchain is een openbare, gedistribueerde database. De blockchain verifieerd iedere transactie en slaat deze met de nodige encryptie op in deze database. Het blockchainnetwerk is een keten van informatie van deze transacties. Alle informatie wordt in blokken weggeschreven. Als zo’n blok ‘vol’ zit, krijgt het een encryptiecode om de inhoud te controleren. Aan deze keten van informatie wordt regelmatig een nieuwe blok toegevoegd, met alle gegevens versleuteld opgeslagen.
Het idee achter de werking van Bitcoin is te lezen in de whitepaper van Satoshi Nakamoto (pseudoniem) en is een reactie op de financiële bankencrisis van 2008. Satoshi Nakamoto stelde dat:
“Het kernprobleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet worden vertrouwd om de waarde van de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiat-valuta’s staat vol met schendingen van dat vertrouwen. Banken moeten worden vertrouwd om ons geld te beheren, maar ze lenen het uit met amper een fractie in reserve.”
Satoshi Nakamoto zag een digitaal betaalsysteem voor zich, waarmee je snel en direct kon betalen. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en zijn er tientallen nieuwe blockchainoplossingen ontwikkeld. Bitcoin is nog steeds de grootste (in waarde) en bekendste. Men ziet Bitcoin vooral als waardevol door de schaarste en niet zo zeer als betalingssysteem. Deze schaarste is overigens door Satoshi Nakamoto vastgesteld in de programmacode. Het maximaal aantal Bitcoin is op 21 miljoen vastgesteld en de vrijgave van nieuwe Bitcoin is beperkt. Deze schaarste maakt dat veel mensen Bitcoin zien als digitaal goud, een ideale bescherming tegen inflatie. Het feit dat er genoeg mensen zijn die hun Bitcoin verloren hebben door verlies van de toegangscode tot hun Bitcoin portemonnee (wallet), versterkt het vermoeden dat Bitcoin eigenlijk nog veel schaarser is.
Ethereum blockchainnetwerk
Ethereum is een blockchain met een eigen token als cryptovaluta ether (afgekort ETH) genoemd. Het open-source Ethereum blockchainnetwerk is in 2015 live gegaan. Ontwikkelaars kunnen zelf aan de slag in de programmeerbare blockchain van Ethereum. Zo kunnen ze voor verschillende doeleinden gedecentraliseerde toepassingen bouwen (afgekort dApps). Denk aan wallets, gedecentraliseerde financiële toepassingen (DeFi genoemd), games en digitale bezittingen zoals NFTs.
Hierbij kan gebruik worden gemaakt van Smart Contracts en het ERC20 token protocol. Met het ERC20 token protocol kunnen nieuwe tokens of digitale bezittingen worden aangemaakt in het Ethereum blockchain.
Het doel van Ethereum is om internetapplicaties aan te bieden die veiliger zijn dan de huidige alternatieven. Bovendien is er geen censuur door een centrale, overkoepelende dienst. De blockchain is vrij snel: 15 seconde voor een blok.
Om schrijf-transacties uit te voeren op het Ethereum blockchain dien je een vergoeding te betalen voor het onderhouden van het blockchainnetwerk. De vergoeding die je betaalt heet gas fee (brandstof vergoeding) en wordt uitgedrukt in een Gwei wat een kleiner hoeveelheid is van Eth. Hoe meer transacties je uitvoert, des te meer Gwei je moet betalen. De prijs van de gas fees kan fluctueren, afhankelijk van de hoeveelheid handelingen en de waarde die er in het Ethereum blockchain zit.
Samengevat is Ether de token die cryptovaluta vertegenwoordigt waarmee je op het Ethereum blockchainnetwerk kunt betalen. Ethereum is het eerste netwerk waar decentraliseerde diensten, toepassingen en tokens/crypto’s gebouwd en gelanceerd kunnen worden.
Altcoins
Altcoins of uitgebreid geschreven: “alternative to bitcoin” zijn zoals het woord aangeeft een alternatieven voor de Bitcoin. Er zijn duizenden altcoins op de markt. Sommige daarvan zijn bekend, zoals Ethereum, Ripple, Litecoin, maar er zijn er veel meer. De term is dus echt een verzamelnaam voor een heel grote groep crypto’s.
Nadat de Bitcoin liet zien wat er mogelijk was met blockchain en cryptocurrency, zijn vele ontwikkelaars gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de blockchain technologie. Er zijn veel nieuwe projecten ontstaan, allen met een eigen valuta en manier van opereren. Deze ‘frisse wind’ zorgt ook dat Bitcoin en andere crypto’s nog altijd vernieuwing ondergaan.
Door het aantal altcoins is er ook diversiteit op de cryptomarkt. Dit zorgt voor een decentralisatie op de cryptomarkt en bevordert de handel.
Het handelen in altcoins heeft wel wat meer risico’s, zeker als je in zee gaat met een nieuwe of onbekende coin. Ook zullen niet alle exchanges handel met alle coins toelaten. Houd er rekening mee dat bij Altcoins de prijzen meer fluctueren vanwege de kleinere marktomvang.
Stablecoins
Stablecoins zijn tokens die op een blockchainnetwerk worden uitgegeven, gebaseerd op fiat valuta of andere middelen. Deze zijn een digitale representatie van fysieke valuta. Stablecoins hebben een vaste wisselkoers, waardoor de prijsstabiliteit gewaarborgd wordt. De meeste stablecoins worden uitgedrukt in de waarde van de Amerikaanse dollar. Het is bij de uitgevers van stablecoins de bedoeling dat de stablecoins 1 op 1 afgedekt zijn met dollars of andere liquide middelen.
Bij het handelen kun je crypto’s omzetten naar stablecoins en deze later bij andere transacties weer gebruiken zonder tussenkomst van je normale bank.
Met stablecoins kunt je rente verdienen door te ‘staken’. Hierbij krijg je rente voor het vasthouden van stablecoins op een exchange of verschillende platformen. De rente die je ontvangt voor stablecoins kan hoger zijn dan andere crypto’s, maar deze rentes fluctueren.
Een aantal bekende stablecoins zijn:
- Tether USDT
- Coinbase USDC
- Binance BUSD
- MakerDAO DAI