Coin vs Token

Binnen blockchain wordt gesproken over coins en tokens. Ze lijken heel erg op elkaar en worden daarom soms met elkaar verward. Toch zijn er duidelijke verschillen! We zetten hieronder de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij. Een overzicht van Coin vs Token.

Coin

  • Een coin is eigenlijk een cryptomunt binnen een bepaalde valuta. Het is een afgeronde eenheid, die door iedereen over de hele wereld als geheel wordt gezien. Het heeft daardoor een duidelijke waarde. Je kunt zo’n coin gebruiken als betaalmiddel. Bitcoin is een perfect voorbeeld van een cryptocurrency die we zien als coin.
  • Iedere cryptovaluta werkt met zijn eigen coins in een eigen blockchain. Zodra cryptovaluta wordt gebruikt als currency op hun eigen blockchain, spreek je over coins.
  • Op dit moment zijn er veel verschillende valuta, waarbij nog niet is uitgemaakt welke van hen echt gebruikt zal worden als betaalmiddel. Als dat eenmaal gebeurt, kan dat grote gevolgen hebben voor het gebruik van onze euro’s en dollars!

Token

  • Een token is meer dan een betaalmiddel, het kan voor meerdere functies worden ingezet. Een token kan bijvoorbeeld ook een aandeel zijn van een groter geheel, of een eigendomsbewijs van een product.
  • Tokens hebben een specifiek doel, ze kunnen alleen binnen dat systeem worden gebruikt. Daardoor zijn ze beperkt tot een bepaalde markt of een specifiek blockchain-project.
  • Een token werkt als onderdeel binnen een bestaande blockchain ter ondersteuning van smart contracts. Zo kan een token een eigendomsbewijs van huizen, voertuigen en waardevolle spullen vertegenwoordigen. Maar je kunt het ook laagdrempeliger inzetten, zoals spaarpunten van de supermarkt.
  • Soms zie je bij een project de term ERC-20 token staan. Hieraan zie je dat de token het ERC20-protocol gebruikt, de blockchain van Ethereum.
  • Het maken van een token is makkelijker dan het creëren van een coin, omdat tokens in een bestaande blockchain worden gemaakt. Voor nieuwe coins moet een eigen blockchain worden gebouwd.  
  • De tokens worden in het begin aan de man gebracht door het houden van een Initial Coin Offering (ICO). Dit is een manier om geld op te halen en zo het nieuwe project te financieren. Mensen zien dit als een investering en hopen dat de prijs per token omhoog gaat.

Het belangrijkste verschil in Coin vs Token zit hem in het feit dat coins afzonderlijke valuta zijn. Ze hebben hun eigen blockchain. Tokens worden geïntegreerd in een bestaande blockchain. Daardoor zijn tokens ook deels afhankelijk van de functionaliteiten van die bestaande blockchain, terwijl coins zelf hun eigen blockchain kunnen ontwikkelen. Je kunt overigens aan de naam niet zien of je te maken hebt met een coin of een token. Daarvoor ga je naar een handelsplatform als Coinmarketcap, waarin je ze gesplitst kunt weergeven.


Laatste artikelen

Herken de spam!
Iedereen kent het wel. Een bericht in je inbox dat langs je spamfilter glipt, waarin beweerd wordt dat er een mooi bedrag op je staat te wachten. Zomaar door een familielid nagelaten of verdiend met een investering op een platform. …
Onze financiële principes
Wie in crypto’s wil investeren (of andere zaken zoals edelmetaal, vastgoed of aandelen) doet er goed aan om dit met een plan te doen. Hier liggen volgens ons bepaalde principes en regels aan ten grondslag die je in staat stellen …
Nalatenschap
Het is niet de leukste onderwerp om te bespreken, maar iedereen wordt geboren, leeft en gaat op enig moment dood. Voor dat je de eindstreep bereikt is het verstandig om van te voren na te denken over je nalatenschap. Hoe …