
Kennisbank
De functie van blockchain
Je kunt de functie van blockchain zien als een grote, wereldwijde boekhouding, waarbij transacties in blokken worden verzameld en opgeslagen. Dit grootboek wordt in blokken verdeeld en opgeslagen op servers over de hele wereld, die deel uitmaken van een uniek peer-to-peer netwerk. Deze financiële informatie is voor iedereen te lezen, maar niemand kan het veranderen. Dat zou de keten namelijk verstoren! In de blokken wordt informatie opgeslagen over een transactie, zoals een overboeking van geld, crypto of eigendomsakte. Deze functie van blockchain vormt dus een centraal onderdeel van blockchain technologie, maar hoe werkt het?
Zo werken blockchain-transacties
Een blockchain is een heel slim systeem, dat zichzelf controleert. Zodra je een transactie doet binnen een blockchain, dan wordt die transactie vergeleken met de bekende informatie binnen het netwerk. Daarbij wordt gekeken naar het bedrag, de datum en de gebruikte adressen (rekeningnummers). Klopt er iets niet met de opgeslagen gegevens? Dan gaat de transactie niet door. Komt de informatie overeen? Dan wordt deze opgeslagen in een blok. Zodra het blok volledig gevuld is, wordt het afgesloten en verzegeld met een unieke sleutel (hash). Na de verzegeling wordt het blok toegevoegd aan de ketting aan informatie, klaar voor distributie binnen het netwerk! Ieder blok heeft dus een eigen verificatiecode, maar bevat ook de hash van het voorgaande blok. Hiermee worden alle blokken in de juiste volgorde geraadpleegd. Handige functie!
Niemand is verantwoordelijk
Het unieke aan dit concept is dat het systeem de controle uitvoert: niemand is verder verantwoordelijk voor de verwerking of de opslag van deze gegevens. Na de volledig geautomatiseerde controle worden de nieuwe gegevens verspreid over alle aangesloten systemen, wat de kans op fraude, gegevensverlies en misbruik nagenoeg nihil maakt.
Voordelen van blockchain-transacties
Deze ingebouwde veiligheid is wel het grootste voordeel van een blockchain. Doordat iedere transactie nauwkeurig wordt vastgelegd, opgeslagen en gedeeld, is fraude ontzettend moeilijk. Iedereen kan bij deze (anonieme) transacties, waardoor iedereen kan nagaan wat er is gebeurd. Voor een transactie wordt goedgekeurd, wordt deze binnen het netwerk op verschillende plekken gecontroleerd. Mocht iemand fraude willen plegen, dan moet dat dus binnen het volledige netwerk, en niet in één enkel bestand. Tot slot worden de transacties anoniem opgeslagen. Bij iedere crypto-transactie wordt het openbaar adres (rekeningnummer) en de inhoud van de transactie opgeslagen, maar geen persoonlijke informatie.