Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrency is een virtuele betaalmethode. Ze worden volledig online verhandeld, zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties. Maar hoe werkt cryptocurrency nu eigenlijk?

Geen banken

Hoe werkt cryptocurrency? Transacties binnen cryptocurrency worden zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties uitgevoerd. Daarvoor gebruik je speciale software, die alle computers met die software met elkaar verbindt (een peer-to-peer netwerk). Deze software noemen we blockchain node software.

Werken vanuit je portefeuille

Je kunt gebruik maken van een cryptocurrency-portefeuille die je toegang biedt tot jouw crypto-valuta. Vanuit deze cryptocurrency-portefeuille kun je crypto’s aankopen, verkopen, wisselen, maar ook naar anderen overmaken. Het werkt met een sterke versleuteling (encryptie), waarbij je een openbaar adres (je rekeningnummer) krijgt en een privésleutel (wachtwoord). Wordt er een transactie gedaan via de software dan wordt deze informatie versleuteld gedeeld in het volledige netwerk.

De kracht van het netwerk

Hoe wordt alles veilig en eerlijk beheerd? Welnu: via dat peer-to-peer netwerk. Maak je een transactie binnen je cryptocurrency-portefeuille, dan voer je alle benodigde gegevens in en bevestig je de transactie met je privésleutel. De transactie wordt in het netwerk verwerkt en in een wachtrij geplaatst om te worden gecontroleerd. Jouw transactiegegevens worden vergeleken met de bekende gegevens in het grootboek. Klopt alles, dan wordt de transactie verwerkt. Dat proces van controleren is het minen: gebruikers die hun computer daarvoor openstellen, worden beloond met een fractie van een crypto-eenheid. Deze transacties worden in blokken achter elkaar verwerkt, zodat ze op de juiste volgorde aan het grootboek worden toegevoegd: dat is de blockchain.

Grootboek (ledger)

Aangezien de gegevens van alle transacties worden verspreid via het netwerk, zou je denken dat al die gegevens zomaar op straat liggen. En dat is ook zo. Iedere gebruiker heeft toegang tot dat grootboek, je kunt het gewoon inzien in de software die jij gebruikt of centrale websites die dit ondersteunen (bijvoorbeeld blockchain.com voor Bitcoin). Zo kun je zien welke bedragen er zijn verhandeld, maar niet door wie en naar wie.

Strakke beveiliging

Belangrijk om te weten, is dat crypto-software volledig anoniem werkt. Je hebt een openbaar adres, dat gekoppeld is aan een privésleutel, verder staan er geen persoonsgegevens geregistreerd. Het is dan ook belangrijk dat je die gegevens zorgvuldig bewaard. Vergeet je ze, dan ben je alles kwijt. Maar krijgt iemand anders ze in handen… dan heb je ook geen controle meer over je crypto’s.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …