Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrency is een virtuele betaalmethode. Ze worden volledig online verhandeld, zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties. Maar hoe werkt cryptocurrency nu eigenlijk?

Geen banken

Hoe werkt cryptocurrency? Transacties binnen cryptocurrency worden zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties uitgevoerd. Daarvoor gebruik je speciale software, die alle computers met die software met elkaar verbindt (een peer-to-peer netwerk). Deze software noemen we blockchain node software.

Werken vanuit je portefeuille

Je kunt gebruik maken van een cryptocurrency-portefeuille die je toegang biedt tot jouw crypto-valuta. Vanuit deze cryptocurrency-portefeuille kun je crypto’s aankopen, verkopen, wisselen, maar ook naar anderen overmaken. Het werkt met een sterke versleuteling (encryptie), waarbij je een openbaar adres (je rekeningnummer) krijgt en een privésleutel (wachtwoord). Wordt er een transactie gedaan via de software dan wordt deze informatie versleuteld gedeeld in het volledige netwerk.

De kracht van het netwerk

Hoe wordt alles veilig en eerlijk beheerd? Welnu: via dat peer-to-peer netwerk. Maak je een transactie binnen je cryptocurrency-portefeuille, dan voer je alle benodigde gegevens in en bevestig je de transactie met je privésleutel. De transactie wordt in het netwerk verwerkt en in een wachtrij geplaatst om te worden gecontroleerd. Jouw transactiegegevens worden vergeleken met de bekende gegevens in het grootboek. Klopt alles, dan wordt de transactie verwerkt. Dat proces van controleren is het minen: gebruikers die hun computer daarvoor openstellen, worden beloond met een fractie van een crypto-eenheid. Deze transacties worden in blokken achter elkaar verwerkt, zodat ze op de juiste volgorde aan het grootboek worden toegevoegd: dat is de blockchain.

Grootboek (ledger)

Aangezien de gegevens van alle transacties worden verspreid via het netwerk, zou je denken dat al die gegevens zomaar op straat liggen. En dat is ook zo. Iedere gebruiker heeft toegang tot dat grootboek, je kunt het gewoon inzien in de software die jij gebruikt of centrale websites die dit ondersteunen (bijvoorbeeld blockchain.com voor Bitcoin). Zo kun je zien welke bedragen er zijn verhandeld, maar niet door wie en naar wie.

Strakke beveiliging

Belangrijk om te weten, is dat crypto-software volledig anoniem werkt. Je hebt een openbaar adres, dat gekoppeld is aan een privésleutel, verder staan er geen persoonsgegevens geregistreerd. Het is dan ook belangrijk dat je die gegevens zorgvuldig bewaard. Vergeet je ze, dan ben je alles kwijt. Maar krijgt iemand anders ze in handen… dan heb je ook geen controle meer over je crypto’s.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

MicroStrategy Investeert $593,3 Miljoen in Bitcoin
MicroStrategy heeft zijn Bitcoin-portfolio verder uitgebreid door in november 2023 nog eens $593,3 miljoen aan de cryptocurrency toe te voegen. Een Aanzienlijke Investering In de nieuwste zet van MicroStrategy heeft het bedrijf aangekondigd dat het nog eens $593,3 miljoen heeft …
FCA VK keurt tokenisatie goed
De Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de tokenisatie van beleggingsfondsen goedgekeurd. Dit betekent dat fondsenmanagers nu tokens kunnen uitgeven die vertegenwoordigen een deel van een beleggingsfonds. Wat is tokenisatie? Tokenisatie is een manier om activa, zoals …
Celsius Network krijgt goedkeuring herstructureringsplan
Een Nieuwe Start Na Financiële Tegenslag In een recente ontwikkeling heeft de rechtbank in New York het herstructureringsplan van Celsius Network goedgekeurd. Deze goedkeuring markeert een keerpunt voor het crypto platform na een periode van financiële onzekerheid. Het plan stelt …