Hoe werkt cryptocurrency?

Cryptocurrency is een virtuele betaalmethode. Ze worden volledig online verhandeld, zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties. Maar hoe werkt cryptocurrency nu eigenlijk?

Geen banken

Hoe werkt cryptocurrency? Transacties binnen cryptocurrency worden zonder tussenkomst van banken of overkoepelende organisaties uitgevoerd. Daarvoor gebruik je speciale software, die alle computers met die software met elkaar verbindt (een peer-to-peer netwerk). Deze software noemen we blockchain node software.

Werken vanuit je portefeuille

Je kunt gebruik maken van een cryptocurrency-portefeuille die je toegang biedt tot jouw crypto-valuta. Vanuit deze cryptocurrency-portefeuille kun je crypto’s aankopen, verkopen, wisselen, maar ook naar anderen overmaken. Het werkt met een sterke versleuteling (encryptie), waarbij je een openbaar adres (je rekeningnummer) krijgt en een privésleutel (wachtwoord). Wordt er een transactie gedaan via de software dan wordt deze informatie versleuteld gedeeld in het volledige netwerk.

De kracht van het netwerk

Hoe wordt alles veilig en eerlijk beheerd? Welnu: via dat peer-to-peer netwerk. Maak je een transactie binnen je cryptocurrency-portefeuille, dan voer je alle benodigde gegevens in en bevestig je de transactie met je privésleutel. De transactie wordt in het netwerk verwerkt en in een wachtrij geplaatst om te worden gecontroleerd. Jouw transactiegegevens worden vergeleken met de bekende gegevens in het grootboek. Klopt alles, dan wordt de transactie verwerkt. Dat proces van controleren is het minen: gebruikers die hun computer daarvoor openstellen, worden beloond met een fractie van een crypto-eenheid. Deze transacties worden in blokken achter elkaar verwerkt, zodat ze op de juiste volgorde aan het grootboek worden toegevoegd: dat is de blockchain.

Grootboek (ledger)

Aangezien de gegevens van alle transacties worden verspreid via het netwerk, zou je denken dat al die gegevens zomaar op straat liggen. En dat is ook zo. Iedere gebruiker heeft toegang tot dat grootboek, je kunt het gewoon inzien in de software die jij gebruikt of centrale websites die dit ondersteunen (bijvoorbeeld blockchain.com voor Bitcoin). Zo kun je zien welke bedragen er zijn verhandeld, maar niet door wie en naar wie.

Strakke beveiliging

Belangrijk om te weten, is dat crypto-software volledig anoniem werkt. Je hebt een openbaar adres, dat gekoppeld is aan een privésleutel, verder staan er geen persoonsgegevens geregistreerd. Het is dan ook belangrijk dat je die gegevens zorgvuldig bewaard. Vergeet je ze, dan ben je alles kwijt. Maar krijgt iemand anders ze in handen… dan heb je ook geen controle meer over je crypto’s.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …