Lagen van een blockchainnetwerk

Blockchain is een Informatie Technologie techniek die ontwikkeld wordt in verschillende lagen. Door in lagen te ontwikkelen kunnen onafhankelijk van elkaar functionaliteit ontwikkeld worden zonder de gehele blockchain aan te hoeven passen. We lichten de verschillende lagen van een blockchainnetwerk toe.

Netwerk – laag 1

Deze laag vormt de basis van de blockchain waar de nodes met elkaar communiceren en de onderliggende infrastructuur zoals computers en servers. De nodes vormen samen een peer-to-peer netwerk. Alle transacties en handelingen van een laag 1 netwerk wordt in het desbetreffende blockchain afgehandeld.

Aggregatie – laag 2

Een laag 2 oplossing wordt bovenop de laag 1 netwerk gebouwd. Een bekend voorbeeld is het Lightning Network. Het Bitcoin blockchainnetwerk met veel verkeer kan uren duren om transacties te verwerken. Met het Lightning Network kunnen gebruikers snelle betalingen doen met hun Bitcoin buiten de hoofdketen, en het uiteindelijke saldo wordt later aan de hoofdketen gerapporteerd. Dit bundelt in wezen alle transacties in één definitief record, wat tijd, energie en geld bespaard.

Applicatie – laag 3

Laag 3 zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die bovenop laag 1 en 2 zijn gebouwd. Elk project dat bovenop Ethereum is gebouwd bijvoorbeeld, is een Layer 3-applicatie. Deze applicaties creëren geen eigen blockchainnetwerk, maar gebruiken een van de bestaande frameworks (betaal de transactiekosten) en daar bovenop bouwen.

Deze laag bevat dApps, gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) en slimme contracten bevat. Deze laag kan een verscheidenheid aan verschillende agents en programma’s op gebruikersniveau bevatten die communiceren met de blockchain. Gebruikers communiceren met de blockchain via protocollen die in de applicatie zijn ingebouwd.

Oracles

Naast de lagen van een blockchainnetwerk staan de oracles. Blockchain oracles zijn diensten van derden die slimme contracten van externe informatie voorzien. Ze zorgen voor een koppeling tussen off-chain en on-chain data. Deze zijn van vitaal belang in het blockchain-ecosysteem. Ze vergroten de reikwijdte waarin slimme contracten kunnen werken. Simpel gezegd fungeren oracles als een brug tussen blockchains en de buitenwereld. Zonder orakels zouden blockchain-applicaties beperkt zijn tot lokale gegevens en zou de enorme groei die we hebben gezien in gebieden zoals DEFI niet mogelijk zijn geweest.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …