Lagen van een blockchainnetwerk

Blockchain is een Informatie Technologie techniek die ontwikkeld wordt in verschillende lagen. Door in lagen te ontwikkelen kunnen onafhankelijk van elkaar functionaliteit ontwikkeld worden zonder de gehele blockchain aan te hoeven passen. We lichten de verschillende lagen van een blockchainnetwerk toe.

Netwerk – laag 1

Deze laag vormt de basis van de blockchain waar de nodes met elkaar communiceren en de onderliggende infrastructuur zoals computers en servers. De nodes vormen samen een peer-to-peer netwerk. Alle transacties en handelingen van een laag 1 netwerk wordt in het desbetreffende blockchain afgehandeld.

Aggregatie – laag 2

Een laag 2 oplossing wordt bovenop de laag 1 netwerk gebouwd. Een bekend voorbeeld is het Lightning Network. Het Bitcoin blockchainnetwerk met veel verkeer kan uren duren om transacties te verwerken. Met het Lightning Network kunnen gebruikers snelle betalingen doen met hun Bitcoin buiten de hoofdketen, en het uiteindelijke saldo wordt later aan de hoofdketen gerapporteerd. Dit bundelt in wezen alle transacties in één definitief record, wat tijd, energie en geld bespaard.

Applicatie – laag 3

Laag 3 zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die bovenop laag 1 en 2 zijn gebouwd. Elk project dat bovenop Ethereum is gebouwd bijvoorbeeld, is een Layer 3-applicatie. Deze applicaties creëren geen eigen blockchainnetwerk, maar gebruiken een van de bestaande frameworks (betaal de transactiekosten) en daar bovenop bouwen.

Deze laag bevat dApps, gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) en slimme contracten bevat. Deze laag kan een verscheidenheid aan verschillende agents en programma’s op gebruikersniveau bevatten die communiceren met de blockchain. Gebruikers communiceren met de blockchain via protocollen die in de applicatie zijn ingebouwd.

Oracles

Naast de lagen van een blockchainnetwerk staan de oracles. Blockchain oracles zijn diensten van derden die slimme contracten van externe informatie voorzien. Ze zorgen voor een koppeling tussen off-chain en on-chain data. Deze zijn van vitaal belang in het blockchain-ecosysteem. Ze vergroten de reikwijdte waarin slimme contracten kunnen werken. Simpel gezegd fungeren oracles als een brug tussen blockchains en de buitenwereld. Zonder orakels zouden blockchain-applicaties beperkt zijn tot lokale gegevens en zou de enorme groei die we hebben gezien in gebieden zoals DEFI niet mogelijk zijn geweest.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …