Lagen van een blockchainnetwerk

Blockchain is een Informatie Technologie techniek die ontwikkeld wordt in verschillende lagen. Door in lagen te ontwikkelen kunnen onafhankelijk van elkaar functionaliteit ontwikkeld worden zonder de gehele blockchain aan te hoeven passen. We lichten de verschillende lagen van een blockchainnetwerk toe.

Netwerk – laag 1

Deze laag vormt de basis van de blockchain waar de nodes met elkaar communiceren en de onderliggende infrastructuur zoals computers en servers. De nodes vormen samen een peer-to-peer netwerk. Alle transacties en handelingen van een laag 1 netwerk wordt in het desbetreffende blockchain afgehandeld.

Aggregatie – laag 2

Een laag 2 oplossing wordt bovenop de laag 1 netwerk gebouwd. Een bekend voorbeeld is het Lightning Network. Het Bitcoin blockchainnetwerk met veel verkeer kan uren duren om transacties te verwerken. Met het Lightning Network kunnen gebruikers snelle betalingen doen met hun Bitcoin buiten de hoofdketen, en het uiteindelijke saldo wordt later aan de hoofdketen gerapporteerd. Dit bundelt in wezen alle transacties in één definitief record, wat tijd, energie en geld bespaard.

Applicatie – laag 3

Laag 3 zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die bovenop laag 1 en 2 zijn gebouwd. Elk project dat bovenop Ethereum is gebouwd bijvoorbeeld, is een Layer 3-applicatie. Deze applicaties creëren geen eigen blockchainnetwerk, maar gebruiken een van de bestaande frameworks (betaal de transactiekosten) en daar bovenop bouwen.

Deze laag bevat dApps, gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) en slimme contracten bevat. Deze laag kan een verscheidenheid aan verschillende agents en programma’s op gebruikersniveau bevatten die communiceren met de blockchain. Gebruikers communiceren met de blockchain via protocollen die in de applicatie zijn ingebouwd.

Oracles

Naast de lagen van een blockchainnetwerk staan de oracles. Blockchain oracles zijn diensten van derden die slimme contracten van externe informatie voorzien. Ze zorgen voor een koppeling tussen off-chain en on-chain data. Deze zijn van vitaal belang in het blockchain-ecosysteem. Ze vergroten de reikwijdte waarin slimme contracten kunnen werken. Simpel gezegd fungeren oracles als een brug tussen blockchains en de buitenwereld. Zonder orakels zouden blockchain-applicaties beperkt zijn tot lokale gegevens en zou de enorme groei die we hebben gezien in gebieden zoals DEFI niet mogelijk zijn geweest.


Laatste artikelen

Help, mijn kinderen hebben crypto!
Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om …
Bitdenex
Bitdenex is een crypto exchange gevestigd in Almere. Bitdenex is in 2018 begonnen. Het is een makkelijk platform in in het gebruik voor beginners. Betaalgemak Bitdenex ondersteunt maar één methode om te betalen: Bankoverschrijving (SEPA). Handelsmogelijkheden Bitdenex biedt een beperkt …
Bux0
Bux0 is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam. Bux0 is in 2014 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 700.000 klanten. Het is een makkelijke platform voor beginners en je kan ook handelen in aandelen en ETF's. Betaalgemak …