Lagen van een blockchainnetwerk

Blockchain is een Informatie Technologie techniek die ontwikkeld wordt in verschillende lagen. Door in lagen te ontwikkelen kunnen onafhankelijk van elkaar functionaliteit ontwikkeld worden zonder de gehele blockchain aan te hoeven passen. We lichten de verschillende lagen van een blockchainnetwerk toe.

Netwerk – laag 1

Deze laag vormt de basis van de blockchain waar de nodes met elkaar communiceren en de onderliggende infrastructuur zoals computers en servers. De nodes vormen samen een peer-to-peer netwerk. Alle transacties en handelingen van een laag 1 netwerk wordt in het desbetreffende blockchain afgehandeld.

Aggregatie – laag 2

Een laag 2 oplossing wordt bovenop de laag 1 netwerk gebouwd. Een bekend voorbeeld is het Lightning Network. Het Bitcoin blockchainnetwerk met veel verkeer kan uren duren om transacties te verwerken. Met het Lightning Network kunnen gebruikers snelle betalingen doen met hun Bitcoin buiten de hoofdketen, en het uiteindelijke saldo wordt later aan de hoofdketen gerapporteerd. Dit bundelt in wezen alle transacties in één definitief record, wat tijd, energie en geld bespaard.

Applicatie – laag 3

Laag 3 zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die bovenop laag 1 en 2 zijn gebouwd. Elk project dat bovenop Ethereum is gebouwd bijvoorbeeld, is een Layer 3-applicatie. Deze applicaties creëren geen eigen blockchainnetwerk, maar gebruiken een van de bestaande frameworks (betaal de transactiekosten) en daar bovenop bouwen.

Deze laag bevat dApps, gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) en slimme contracten bevat. Deze laag kan een verscheidenheid aan verschillende agents en programma’s op gebruikersniveau bevatten die communiceren met de blockchain. Gebruikers communiceren met de blockchain via protocollen die in de applicatie zijn ingebouwd.

Oracles

Naast de lagen van een blockchainnetwerk staan de oracles. Blockchain oracles zijn diensten van derden die slimme contracten van externe informatie voorzien. Ze zorgen voor een koppeling tussen off-chain en on-chain data. Deze zijn van vitaal belang in het blockchain-ecosysteem. Ze vergroten de reikwijdte waarin slimme contracten kunnen werken. Simpel gezegd fungeren oracles als een brug tussen blockchains en de buitenwereld. Zonder orakels zouden blockchain-applicaties beperkt zijn tot lokale gegevens en zou de enorme groei die we hebben gezien in gebieden zoals DEFI niet mogelijk zijn geweest.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …