Mining impact op het milieu

Wat is de impact van mining op het milieu?

Bij het handelen in cryptocurrency, is de kans groot dat je transacties worden gevalideerd door miners. Een aantal cryptovaluta, zoals Litecoin, NEO, Ethereum en natuurlijk Bitcoin maken namelijk gebruik van het Proof of Work consensus. Dankzij de validatie van miners weet je zeker dat alles klopt en er niet wordt gefraudeerd. Deze miners zijn onderdeel van een uitgebreid peer-to-peer netwerk, wat een hoop energie kost. Wat is de impact van mining op het milieu?

Het minen van blokken

Miners zijn in feite computers, ook wel nodes genoemd, die continu wiskundige puzzels aan het oplossen zijn. Dat zijn overigens niet zomaar wiskundige raadsels, maar algoritmes om verschillende hashes in de binaire vorm op te lossen en na te lopen. Wanneer de puzzel is opgelost, zijn de transacties gecontroleerd en kan het blok worden toegevoegd aan de blockchain. Dat proces noemen ze ook wel het consensus algoritme. De node die het blok uiteindelijk als eerste heeft gevalideerd krijgt hier een beloning voor. Deze beloning is voor iedere blockchain anders, maar meestal is het een aantal munten van de betreffende valuta. Doordat iedereen ter wereld aan de slag kan met het valideren van blokken in de keten, is de keten decentraal.

Waarom heeft minen impact op het milieu?

Zo’n peer-to-peernetwerk kost al vrij veel energie, maar het grootste probleem zit hem in het miningproces zelf. Er kunnen namelijk zomaar duizenden miners (computers) bezig zijn om de puzzel op te lossen, terwijl er maar één oplossing nodig is. En al die andere computers? Die hebben hun energie voor niets verbruikt.

Schaalbaarheid beperken als controlemiddel

Er zijn een aantal cryptovaluta die tegengewerkt worden door hun eigen succes. Denk maar aan de immens populaire Bitcoin. Deze crypto heeft zoveel miners, dat het bijna niet meer mogelijk is om een blok te kunnen valideren. Zelfs niet als je betere hardware gebruikt voor het minen. Maar er zijn nog meer problemen. Normaliter duurt een puzzel namelijk 10 minuten om op te lossen. Dat heeft Bitcoin zo bepaald. Maar gebruik je meer computers om dezelfde puzzel op te lossen, dan heb je die oplossing ook eerder in handen. Door betere hardware en software worden de puzzels sneller opgelost. En dat is precies niet de bedoeling van Bitcoin… die de puzzels daarom moeilijker maakt. Ieder keer dat het delven te snel gaat, wordt de binaire hash langer, waardoor het langer duurt om de code te kraken. 

Hoeveel energie kost minen?

Een lastige vraag om antwoord op te geven. Miners gebruiken steeds meer en betere hardware om cryptovaluta te minen. Er bestaan zelfs hele mining-farms, waarbij grote ruimtes vol servers continu aan het minen zijn. Maar al die rekenkracht levert misschien maar één blok per maand op. De rest van de tijd staat zo’n server voor niets aan.

Onderzoek door de Nederlandse Bank wees uit dat er wereldwijd bij het minen van Bitcoin in 2020 45 megaton aan CO2 werd uitgestoten en dat er ongeveer 70 Terawatt-uur aan elektriciteit voor het Bitcoin netwerk werd verbruikt. Ter vergelijk: voor het wereldwijde bankwezen, inclusief pin-automaten en kantoorgebouwen, wordt wereldwijd ongeveer 139 Terawatt-uur aan elektriciteit verbruikt. Maar het hangt ook af van waar de miningfarms zich bevinden. In China, waar energie wordt verkregen met kolencentrales, of in een gebied waar zonne-energie of windenergie wordt verbruikt? Die locatie heeft nogal wat impact op de CO2-uitstoot.

Vergelijking met andere betaaldiensten

Het is ontzettend lastig om te bepalen wat de meest gunstige manier is om handel te drijven. Voor één Bitcoin-transactie wordt 402 kilo CO2 uitgestoten, evenveel als een normaal gezin in 3 weken produceert. Een banktransactie verbruikt daar een fractie van. Maar onthoud wel dat een transactie van Bitcoin om een bedrag van ongeveer 16.000 dollar gaat, terwijl er miljoenen transacties door banken en creditcards gedaan worden die misschien de 5 euro niet halen.

Betere manier

Dat is natuurlijk toch even schrikken. Gelukkig zijn er cryptovaluta ontwikkeld die zich meer richten op de mining impact op het milieu. Een van deze oplossingen is om de miners niet tegen elkaar te laten strijden, maar uitgekozen worden. Denk bijvoorbeeld aan Proof of Participation (PoP). Bij dit consensus algoritme worden miners door de blockchain uitgekozen om een blok te minen op basis van hoe goed ze meedoen in de blockchain. Ook wanneer je geen grote servers thuis hebt staan kun je nog steeds in aanmerking komen voor het minen van blokken. Zo is er maar één miner bezig met het genereren van een hash, in tegenstelling tot tienduizenden miners. Ook het Proof of Stake is een beter alternatief, hoewel PoP nog altijd beter is.


Laatste artikelen

Help, mijn kinderen hebben crypto!
Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om …
Bitdenex
Bitdenex is een crypto exchange gevestigd in Almere. Bitdenex is in 2018 begonnen. Het is een makkelijk platform in in het gebruik voor beginners. Betaalgemak Bitdenex ondersteunt maar één methode om te betalen: Bankoverschrijving (SEPA). Handelsmogelijkheden Bitdenex biedt een beperkt …
Bux0
Bux0 is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam. Bux0 is in 2014 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 700.000 klanten. Het is een makkelijke platform voor beginners en je kan ook handelen in aandelen en ETF's. Betaalgemak …