Soorten coins en tokens

Soorten coins

Hoewel er talloze soorten coins en tokens bestaan, is het concept van de coin bij alle valuta gelijk. Het verschil zit hem in de waarde, hoe ze ontstaan en hoe ze worden verhandeld. De een werkt enkel peer to peer (Decentralized Finance) of via een platform of exchanges (Centralized Finance). Hoewel al die randvoorwaarden verschillen, is het concept van een coin gelijk: het is een afgebakende eenheid binnen een cryptovaluta, ontwikkeld als betaalmiddel.

Soorten crypto tokens

Elke dag worden nieuwe tokens ontwikkeld en gecreëerd binnen bestaande blockchains. Iedere token heeft een ander doel. Met de een kun je delen in de winst, met de ander kun je acties uitvoeren op de blockchain. Er zijn vijf functies die een token kan vervullen: security, utility, equity, asset en reward/reputation.

Wat is een security token?

Een security token is een investering. Ze worden gemaakt en verhandeld, zoals je met aandelen zou doen. In het verlengde daarvan kun je dividend verdienen of koerswinst behalen. Ze ontlenen hun waarde aan bijvoorbeeld de omzet of winst van het cryptoproject.

Security tokens worden wettelijk gezien behandeld als aandelen en obligaties. Als gevolg daarvan ben je beperkt in het handelen in deze tokens. In veel landen is het illegaal om als particulier te handelen in tokens die op deze manier aan de man worden gebracht. Ontwikkelaars proberen er dan ook voor te zorgen dat ze niet binnen deze categorie vallen.

Voorbeelden van security tokens

 • Sia – Het cryptoproject Sia heeft de Siacoin en Siafunds als valuta. Siacoin wordt binnen het ecosysteem van het netwerk gebruikt en Siafunds is een munt waarbij investeerders kunnen meedelen in de winst van het project. Deze laatstgenoemde kan daardoor worden gezien als een tokenized security.
 • Property coin – Dit blockchain-project richt zich op de vastgoedmarkt. Met tokens kunnen investeerders geld lenen van beleggers. Na een succesvol project zal 50% van de winst worden verdeeld aan de tokenhouders.

Wat is een utility token?

Utility tokens geven toegang tot een product of service van het desbetreffende cryptoproject. Zie het als een software-licentie of een cadeaukaart van de plaatselijke kledingwinkel. Vaak worden deze munten App Coins of User Tokens genoemd. Ethereum is een bekend platform waarop veel utility tokens worden gemaakt.

Utility token zijn niet ontworpen als investering, hoewel sommige beleggers ze toch kopen als investering. Soms hebben ze het bij het juiste eind, als je kijkt naar de verschillende prijsstijgingen of de sterk verhoogde vraag naar het betreffende token. Utility tokens mogen niet worden aangeprezen als investering, anders wordt het bestempeld als security token met alle regelgeving die daarbij hoort.

Voorbeelden van utility tokens

 • Basic Attention Token – Het Basic Attention Token is een decentraal advertentieplatform, waarin adverteerders en uitgevers met elkaar in contact komen. 
 • Filecoin – Filecoin heeft met zijn ICO maar liefst 257 miljoen dollar opgehaald en met dit geld willen ze een gedecentraliseerde cloud-storage dienst starten. Hierbij kan iedereen een gedeelte van zijn harde schijf beschikbaar stellen zodat anderen hier hun documenten versleuteld op kunnen slaan. Enerzijds wordt de token gebruikt om opslagruimte te huren, maar ook de verhuurder krijgt betaald met deze token.
 • Maker – Maker is een smart contract platform met een stabiele token. Ze gebruiken twee eenheden, de DAI-token en de MKR-token. MKR wordt gebruikt om het platform te faciliteren, zo worden bijvoorbeeld transacties bekostigd met deze token. De DAI-token ontleent zijn waarde aan de Amerikaanse dollar. De MKR-token is een utility token en DAI-token is een asset token.

Vivamus nec dictum orci. In a nulla eu odio euismod convallis. Sed efficitur justo urna, sit amet dapibus purus convallis ullamcorper. Nulla at lectus sit amet felis mattis malesuada vel a velit. Phasellus congue sapien viverra nunc viverra, quis ullamcorper metus elementum. Aenean vel malesuada elit. Sed a mollis elit. In malesuada arcu at semper fringilla. Fusce auctor posuere turpis ut varius.

Wat is een Equity token?

Een equity token valt onder de security token. Met een equity token wordt je deels eigenaar van een project, zoals je ook aandelen koop van een bedrijf. 

Voorbeelden van equity tokens

 • DAO-project van Ethereum – Het voormalige DAO-project van Ethereum gebruikte voor het eerst een equity token. Ze wilden een decentrale organisatie creëren zonder personeel. Ze hadden hiervoor 150 miljoen dollar opgehaald en de investeerders kregen hier DAO-tokens voor. De tokenhouders mochten meebeslissen over de koers van het decentrale bedrijf, net als dat we dit kennen bij aandeelhouders.
 • NEO – NEO wordt gezien als de Chinese Ethereum en is het afgelopen jaar heel populair geworden. Wanneer je NEO bezit, heb je een aandeel in de blockchain. Dit geeft je het recht om te stemmen op aanpassingen in bijvoorbeeld het protocol van de blockchain. Verder verdien je ook dividend.

Wat is een Asset Token of NFT?

Asset tokens vertegenwoordigen een fysiek product. Ze worden tegenwoordig ook NFT (Non Fungible Token) genoemd. De munt vertegenwoordigt bijvoorbeeld de waarde van jouw huis, een auto of ander eigendom. Andere bekende voorbeelden zijn munten die bijvoorbeeld de dollar of het fysieke goud vertegenwoordigen. Veel van dit soort ‘asset-backed’ tokens worden op het platform van Waves gelanceerd. Daar kun je gemakkelijk je eigen cryptocurrency maken. Een NFT of Asset Token heeft maar één eigenaar en is gekoppeld aan een uniek product. Het eigenaarschap wordt vastgelegd en geverifieerd middels de blockchain.

Voorbeelden van asset tokens

 • Goldmint – Goldmint koppelt blockchain aan fysiek goud. Dit doen ze door de waarde van het edelmetaal te laten vertegenwoordigen door een cryptomunt.
 • Tether – De waarde van Tether is gerelateerd aan de waarde van de Amerikaanse dollar. De koers van Tether blijft dan ook nagenoeg gelijk aan $1. Je kunt deze munt gebruiken om even uit de volatiele cryptomunten te stappen en voor een wat meer waardevaste munt te kiezen.
 • LAtoken – Het platform van LAtoken maakt het mogelijk om fysieke producten gemakkelijk met elkaar te verhandelen. Een cryptomunt representeert dan een specifiek fysiek product.

Wat is een Reward / Reputation Token?

Een reward token en een reputation token zijn een en hetzelfde. Hoe meer van deze tokens je als gebruiker binnen een cryptoproject bezit, hoe beter jouw status is binnen het netwerk. Je verkrijgt aanzien, je wordt gezien als een geloofwaardige gebruiker als je genoeg tokens hebt verzameld. Je verdient dit soort tokens doordat je goed participeert binnen het netwerk. Het laat zien dat jij je best doet en je inzet voor het ecosysteem. Hieruit vloeit ook de tweestrijd in namen voort: je verdient deze token door taken uit te voeren (reward token). Aan de andere kant krijg je een goede reputatie als je deze tokens hebt (reputation token).

Voorbeelden van een reward / reputation token

 • Steem – Steem is een social media platform waarop je artikelen kunt publiceren en kunt reageren op berichten van anderen. Hiermee verdien je de cryptocurrency STEEM. Je kunt deze verdiende STEEM omzetten naar euro’s via een exchange zoals de bekende Binance.
 • Augur – Augur richt zich op de decentralisatie van de gokmarkt. Door middel van hun REP-token kun je wedden op sportwedstrijden. Heb je de uitslag goed voorspeld? Dan verdien je REP-tokens.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

MicroStrategy Investeert $593,3 Miljoen in Bitcoin
MicroStrategy heeft zijn Bitcoin-portfolio verder uitgebreid door in november 2023 nog eens $593,3 miljoen aan de cryptocurrency toe te voegen. Een Aanzienlijke Investering In de nieuwste zet van MicroStrategy heeft het bedrijf aangekondigd dat het nog eens $593,3 miljoen heeft …
FCA VK keurt tokenisatie goed
De Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de tokenisatie van beleggingsfondsen goedgekeurd. Dit betekent dat fondsenmanagers nu tokens kunnen uitgeven die vertegenwoordigen een deel van een beleggingsfonds. Wat is tokenisatie? Tokenisatie is een manier om activa, zoals …
Celsius Network krijgt goedkeuring herstructureringsplan
Een Nieuwe Start Na Financiële Tegenslag In een recente ontwikkeling heeft de rechtbank in New York het herstructureringsplan van Celsius Network goedgekeurd. Deze goedkeuring markeert een keerpunt voor het crypto platform na een periode van financiële onzekerheid. Het plan stelt …