Staking

Zo verdien je passief inkomen met staken

Heb je geld geïnvesteerd in crypto? Dan kun je ervoor kiezen om te staken. In dit geval is dat niet opgeven of stoppen, maar is het een Engelse term voor wegzetten. Door te staken houd je de crypto langer in je wallet, om zo de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain netwerk te ondersteunen. Als dank voor dat vasthouden in je wallet krijg je een beloning in de vorm van crypto.

Je krijgt de beloning als een percentage van de crypto in je wallet. Dat percentage is op jaarbasis, maar wordt periodiek uitgekeerd. Vaak moet je wel de stakes minimaal 24 uur vasthouden om in aanmerking te komen voor uitkering. Haal je de crypto uit je staking wallet, dan krijg je de beloning van die dag niet. De beloning wordt automatisch bijgeschreven in je staking wallet. Zo bouw je vermogen op met beloning op beloning!

Off-chain en on-chain staken

Off-chain

Er zijn twee vormen van staken. Bij off-chain staken verdien je beloningen door de digitale valuta ter beschikking te stellen. Deze platformen kunnen jouw crypto dan uitlenen aan beleggers en geven je een beloning door crypto in je staking wallet te plaatsen. 

On-chain

Met on-chain staken zorg je met jouw crypto voor het actief bijdragen aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met minen) op een ‘proof-of-stake’-blockchain. Op deze blockchains kun je na het verzamelen van een bepaalde hoeveelheid aan crypto transacties valideren, waarna je beloond wordt met de staking rewards.

On-chain met een exchange

Er zijn enkele platformen in Nederland die on- en offchain staking aanbieden, zoals Bitvavo, Bitcoin Meester, Coinmerce en LiteBit. Zie ons Handelsplatformenoverzicht voor meer informatie (kolom Rente/staking). Het is vrij gemakkelijk om deel te nemen aan de staking op deze platformen en er zijn vaak geen kosten aan verbonden. Daarnaast zijn je crypto’s meestal direct opvraagbaar zonder een lock-up periode. Echter is staken via deze platformen niet zonder risico. De dienst die zij aanbieden is geen onderdeel van een Nederlands of Europees depositogarantiestelsel of verzekering. Lees daarom de voorwaarden goed door!

On-Chain met een wallet

Het is ook mogelijk om via een software wallet op bepaalde blockchain-netwerken te staken. Hierbij beschik je dus zelf over je crypto’s en stake je de munten via validator node van de software wallet. Het is ook hier vrij makkelijk om dit in je wallet te regelen, maar hou er rekening mee dat de validator in combinatie met het blockchain-netwerk bepalen wat de spelregels zijn.

  • Dit kan betekenen dat je netwerkkosten moet betalen bij het aangaan van het staken, het claimen van de verdiende crypto’s en het unstaken. Let er daarbij op dat je niet je hele saldo aan munten gaat staken. Meestal kun je bij het aangaan van het staken zien wat je moet betalen aan kosten, zorg dat je een veelvoud daarvan achterhoudt in je wallet.
  • Soms moet je over een minimaal saldo kunnen beschikken om überhaupt te kunnen staken.
  • Elk netwerk heeft zijn eigen ritme van het uitbetalen van de verdiensten. Controleer om de 2 tot 4 weken even wat je gekregen hebt aan verdiensten en of het claimen van de munten opweegt tegen de kosten.
  • Tot slot kan het zijn dat je niet direct over je crypto’s kunt beschikken als ze gaat staken. Soms kan het een periode duren voor ze beschikbaar zijn en dit verschilt per netwerk. Zoek dit eerst op, voordat je een stake aangaat.

Staking kent risico’s

Uiteraard is staken via een software wallet ook niet zonder risico. Je riskeert (een deel van) je crypto’s te verliezen bij het staken via een proces dat bekend staat als slashing. Slashing omvat vernietigen van een deel van het gedelegeerde belang van een validator als reactie op opzettelijk kwaadaardig gedrag, zoals het creëren van ongeldige transacties. Wij raden daarom aan de software wallets te gebruiken die bekend staan om hun veiligheid en stabiliteit, zoals Atomic, Exodus en Guarda.

In dit overzicht kun je zien welke platformen (off-chain) en software wallets (on-chain) staking aanbieden, voor welke munten en tegen welke percentages. On The Chain werkt maandelijks het overzicht bij. De meest actuele percentages vindt je op de websites van de platformen en wallet aanbieders. Sommige platformen en wallet aanbieders houden zelf de percentages op hun website niet altijd up-to-date. Je kunt dan het beste even inloggen bij het platform of in de wallet en kijken wat er aan staking percentages geboden wordt.

Staking pools

Hoe meer eenheden van een crypto je in je staking wallet hebt, hoe hoger je rewards zullen zijn. Een pool houdt meestal wel een commissie in op je rewards. Door deel te nemen aan een staking pool wordt de pool zelf groter qua crypto aantallen en is de kans groter dat de pool waaraan je deelneemt een transactie valideert. Hoe groter de pool hoe hoger de rewards voor alle deelnemers.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …