Kennisbank
Staking
Zo verdien je passief inkomen met staken
Heb je geld geïnvesteerd in crypto? Dan kun je ervoor kiezen om te staken. In dit geval is dat niet opgeven of stoppen, maar is het een Engelse term voor wegzetten. Door te staken houd je de crypto langer in je wallet, om zo de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain netwerk te ondersteunen. Als dank voor dat vasthouden in je wallet krijg je een beloning in de vorm van crypto.
Je krijgt de beloning als een percentage van de crypto in je wallet. Dat percentage is op jaarbasis, maar wordt periodiek uitgekeerd. Vaak moet je wel de stakes minimaal 24 uur vasthouden om in aanmerking te komen voor uitkering. Haal je de crypto uit je staking wallet, dan krijg je de beloning van die dag niet. De beloning wordt automatisch bijgeschreven in je staking wallet. Zo bouw je vermogen op met beloning op beloning!
Off-chain en on-chain staken
Off-chain
Er zijn twee vormen van staken. Bij off-chain staken verdien je beloningen door de digitale valuta ter beschikking te stellen. Deze platformen kunnen jouw crypto dan uitlenen aan beleggers en geven je een beloning door crypto in je staking wallet te plaatsen.
On-chain
Met on-chain staken zorg je met jouw crypto voor het actief bijdragen aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met minen) op een ‘proof-of-stake’-blockchain. Op deze blockchains kun je na het verzamelen van een bepaalde hoeveelheid aan crypto transacties valideren, waarna je beloond wordt met de staking rewards.
On-chain met een exchange
Er zijn enkele platformen in Nederland die on- en offchain staking aanbieden, zoals Bitvavo, Bitcoin Meester, Coinmerce en LiteBit. Zie ons Handelsplatformenoverzicht voor meer informatie (kolom Rente/staking). Het is vrij gemakkelijk om deel te nemen aan de staking op deze platformen en er zijn vaak geen kosten aan verbonden. Daarnaast zijn je crypto’s meestal direct opvraagbaar zonder een lock-up periode. Echter is staken via deze platformen niet zonder risico. De dienst die zij aanbieden is geen onderdeel van een Nederlands of Europees depositogarantiestelsel of verzekering. Lees daarom de voorwaarden goed door!
On-Chain met een wallet
Het is ook mogelijk om via een software wallet op bepaalde blockchain-netwerken te staken. Hierbij beschik je dus zelf over je crypto’s en stake je de munten via validator node van de software wallet. Het is ook hier vrij makkelijk om dit in je wallet te regelen, maar hou er rekening mee dat de validator in combinatie met het blockchain-netwerk bepalen wat de spelregels zijn.
- Dit kan betekenen dat je netwerkkosten moet betalen bij het aangaan van het staken, het claimen van de verdiende crypto’s en het unstaken. Let er daarbij op dat je niet je hele saldo aan munten gaat staken. Meestal kun je bij het aangaan van het staken zien wat je moet betalen aan kosten, zorg dat je een veelvoud daarvan achterhoudt in je wallet.
- Soms moet je over een minimaal saldo kunnen beschikken om überhaupt te kunnen staken.
- Elk netwerk heeft zijn eigen ritme van het uitbetalen van de verdiensten. Controleer om de 2 tot 4 weken even wat je gekregen hebt aan verdiensten en of het claimen van de munten opweegt tegen de kosten.
- Tot slot kan het zijn dat je niet direct over je crypto’s kunt beschikken als ze gaat staken. Soms kan het een periode duren voor ze beschikbaar zijn en dit verschilt per netwerk. Zoek dit eerst op, voordat je een stake aangaat.
Staking kent risico’s
Uiteraard is staken via een software wallet ook niet zonder risico. Je riskeert (een deel van) je crypto’s te verliezen bij het staken via een proces dat bekend staat als slashing. Slashing omvat vernietigen van een deel van het gedelegeerde belang van een validator als reactie op opzettelijk kwaadaardig gedrag, zoals het creëren van ongeldige transacties. Wij raden daarom aan de software wallets te gebruiken die bekend staan om hun veiligheid en stabiliteit, zoals Atomic, Exodus en Guarda.
In dit overzicht kun je zien welke platformen (off-chain) en software wallets (on-chain) staking aanbieden, voor welke munten en tegen welke percentages. On The Chain werkt maandelijks het overzicht bij. De meest actuele percentages vindt je op de websites van de platformen en wallet aanbieders. Sommige platformen en wallet aanbieders houden zelf de percentages op hun website niet altijd up-to-date. Je kunt dan het beste even inloggen bij het platform of in de wallet en kijken wat er aan staking percentages geboden wordt.
Staking pools
Hoe meer eenheden van een crypto je in je staking wallet hebt, hoe hoger je rewards zullen zijn. Een pool houdt meestal wel een commissie in op je rewards. Door deel te nemen aan een staking pool wordt de pool zelf groter qua crypto aantallen en is de kans groter dat de pool waaraan je deelneemt een transactie valideert. Hoe groter de pool hoe hoger de rewards voor alle deelnemers.