Varianten van blockchain

Er zijn verschillende varianten van blockchain, elk met een ander toepassingsgebied. Waar het ene systeem openbaar toegankelijk is, wil je voor privacygevoelige gegevens een extra laag beveiliging.

Publieke blockchains

De eerste en bekendste variant van blockchainnetwerken, Bitcoin en Ethereum, zijn publieke blockchains. Iedereen kan publieke blockchains lezen, er transacties naartoe sturen en deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains werken zonder toegangsrechten (trustless). Elke transactie is openbaar en gebruikers kunnen anoniem blijven.

(Semi-)private blockchains

Het beheer van een (semi-)private blockchain ligt bij één bedrijf. Dat bedrijf kan elke (willekeurige) gebruiker toevoegen aan het netwerk, zolang die gebruiker voldoet aan vooraf vastgestelde criteria. Deze variant van blockchain met toegangsrechten is niet echt gedecentraliseerd, maar is wél aantrekkelijk voor business-to-business en overheidstoepassingen.

Consortium

In een consortium blockchain beheert een vooraf geselecteerde groep – bijvoorbeeld een groep grote bedrijven – het consensusproces. Het recht om de blockchain te lezen en transacties in te dienen kan openbaar zijn, maar is vaak voorbehouden aan de deelnemers. Consortium blockchains worden beschouwd als blockchains met toegangsrechten en zijn de meest geschikte blockchains voor bedrijven.

Hybride

De laatste van de varianten van blockchain. Een hybride blockchain maakt ook gebruik van de gecombineerde functies van private en public blockchain-netwerken. Op het eerste gezicht behouden hybride blockchains een enorme gelijkenis met consortium blockchains, maar het verschil tussen beide is opvallend. In tegenstelling tot consortium blockchains met meerdere deelnemers die gezamenlijk helpen om het netwerk te onderhouden, kan een hybride blockchain een enkele beheerder hebben. Hybride blockchains werken het beste wanneer een organisatie sommige van haar gegevens open access nodig heeft en andere privé moeten worden gehouden voor intern gebruik. Het multichain-model van hybride blockchain kan ruimte geven aan veel rechten, zoals gedefinieerd door de eigenaar van het systeem. De transparantie kan open of gesloten zijn, afhankelijk van hoe de regels zijn ingesteld.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …