Varianten van blockchain

Er zijn verschillende varianten van blockchain, elk met een ander toepassingsgebied. Waar het ene systeem openbaar toegankelijk is, wil je voor privacygevoelige gegevens een extra laag beveiliging.

Publieke blockchains

De eerste en bekendste variant van blockchainnetwerken, Bitcoin en Ethereum, zijn publieke blockchains. Iedereen kan publieke blockchains lezen, er transacties naartoe sturen en deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains werken zonder toegangsrechten (trustless). Elke transactie is openbaar en gebruikers kunnen anoniem blijven.

(Semi-)private blockchains

Het beheer van een (semi-)private blockchain ligt bij één bedrijf. Dat bedrijf kan elke (willekeurige) gebruiker toevoegen aan het netwerk, zolang die gebruiker voldoet aan vooraf vastgestelde criteria. Deze variant van blockchain met toegangsrechten is niet echt gedecentraliseerd, maar is wél aantrekkelijk voor business-to-business en overheidstoepassingen.

Consortium

In een consortium blockchain beheert een vooraf geselecteerde groep – bijvoorbeeld een groep grote bedrijven – het consensusproces. Het recht om de blockchain te lezen en transacties in te dienen kan openbaar zijn, maar is vaak voorbehouden aan de deelnemers. Consortium blockchains worden beschouwd als blockchains met toegangsrechten en zijn de meest geschikte blockchains voor bedrijven.

Hybride

De laatste van de varianten van blockchain. Een hybride blockchain maakt ook gebruik van de gecombineerde functies van private en public blockchain-netwerken. Op het eerste gezicht behouden hybride blockchains een enorme gelijkenis met consortium blockchains, maar het verschil tussen beide is opvallend. In tegenstelling tot consortium blockchains met meerdere deelnemers die gezamenlijk helpen om het netwerk te onderhouden, kan een hybride blockchain een enkele beheerder hebben. Hybride blockchains werken het beste wanneer een organisatie sommige van haar gegevens open access nodig heeft en andere privé moeten worden gehouden voor intern gebruik. Het multichain-model van hybride blockchain kan ruimte geven aan veel rechten, zoals gedefinieerd door de eigenaar van het systeem. De transparantie kan open of gesloten zijn, afhankelijk van hoe de regels zijn ingesteld.


Laatste artikelen

Help, mijn kinderen hebben crypto!
Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om …
Bitdenex
Bitdenex is een crypto exchange gevestigd in Almere. Bitdenex is in 2018 begonnen. Het is een makkelijk platform in in het gebruik voor beginners. Betaalgemak Bitdenex ondersteunt maar één methode om te betalen: Bankoverschrijving (SEPA). Handelsmogelijkheden Bitdenex biedt een beperkt …
Bux0
Bux0 is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam. Bux0 is in 2014 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 700.000 klanten. Het is een makkelijke platform voor beginners en je kan ook handelen in aandelen en ETF's. Betaalgemak …