Varianten van blockchain

Er zijn verschillende varianten van blockchain, elk met een ander toepassingsgebied. Waar het ene systeem openbaar toegankelijk is, wil je voor privacygevoelige gegevens een extra laag beveiliging.

Publieke blockchains

De eerste en bekendste variant van blockchainnetwerken, Bitcoin en Ethereum, zijn publieke blockchains. Iedereen kan publieke blockchains lezen, er transacties naartoe sturen en deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains werken zonder toegangsrechten (trustless). Elke transactie is openbaar en gebruikers kunnen anoniem blijven.

(Semi-)private blockchains

Het beheer van een (semi-)private blockchain ligt bij één bedrijf. Dat bedrijf kan elke (willekeurige) gebruiker toevoegen aan het netwerk, zolang die gebruiker voldoet aan vooraf vastgestelde criteria. Deze variant van blockchain met toegangsrechten is niet echt gedecentraliseerd, maar is wél aantrekkelijk voor business-to-business en overheidstoepassingen.

Consortium

In een consortium blockchain beheert een vooraf geselecteerde groep – bijvoorbeeld een groep grote bedrijven – het consensusproces. Het recht om de blockchain te lezen en transacties in te dienen kan openbaar zijn, maar is vaak voorbehouden aan de deelnemers. Consortium blockchains worden beschouwd als blockchains met toegangsrechten en zijn de meest geschikte blockchains voor bedrijven.

Hybride

De laatste van de varianten van blockchain. Een hybride blockchain maakt ook gebruik van de gecombineerde functies van private en public blockchain-netwerken. Op het eerste gezicht behouden hybride blockchains een enorme gelijkenis met consortium blockchains, maar het verschil tussen beide is opvallend. In tegenstelling tot consortium blockchains met meerdere deelnemers die gezamenlijk helpen om het netwerk te onderhouden, kan een hybride blockchain een enkele beheerder hebben. Hybride blockchains werken het beste wanneer een organisatie sommige van haar gegevens open access nodig heeft en andere privé moeten worden gehouden voor intern gebruik. Het multichain-model van hybride blockchain kan ruimte geven aan veel rechten, zoals gedefinieerd door de eigenaar van het systeem. De transparantie kan open of gesloten zijn, afhankelijk van hoe de regels zijn ingesteld.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …