Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een type cryptocurrency waarvan de waarde is gekoppeld aan een fiat valuta of ander activa, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, de Euro of goud.

Deze coins overbruggen de werelden van cryptocurrency en alledaagse fiat-valuta omdat hun prijzen zijn gekoppeld. Dit vermindert de volatiliteit drastisch in vergelijking met iets als Bitcoin en resulteert in een vorm van digitaal geld die beter geschikt is voor alles, van de dagelijkse handel tot het maken van overboekingen tussen beurzen.

Veelal worden ze gebruikt voor het vergemakkelijken van transacties op crypto exchanges. In plaats van cryptocurrencies rechtstreeks te kopen met fiat-valuta, wisselen mensen vaak fiat in voor een stablecoin. Vervolgens kopen ze een een andere cryptocurrency.

Hoe behoudt een stablecoin zijn koppeling?

Gewoonlijk zal de entiteit achter een stablecoin een reserve opzetten waar het het activa die de stablecoin ondersteunen veilig opslaat als onderpand. Bijvoorbeeld: 1 miljoen Amerikaanse dollars worden in een tradionele bank opgeslagen om een miljoen eenheden van een stablecoin te ondersteunen.

Dit is één voorbeeld waarop digitale stablecoins worden gekoppeld aan fysieke activa. Het geld in de reserve dient als onderpand. Als een stablecoin houder zijn tokens wil laten uitbetalen, dan moet er een gelijk bedrag van het activa dat het ondersteunt uit de reserve wordt genomen.

Type onderpanden

Stablecoins kunnen verschillende onderpanden om hun koppeling te behouden:

Fiat

Fiat is het meest voorkomende onderpand. De Amerikaanse dollar is het populairst onder fiat-valuta’s, maar bedrijven onderzoeken ook coins die zijn gekoppeld aan andere fiat-valuta’s.

Edelmetalen

Sommige cryptocurrencies zijn gekoppeld aan de waarde van edelmetalen zoals goud of zilver. Voorbeelden hiervan zijn PAXG en SilverCoin.

Cryptocurrencies

Sommige gebruiken zelfs andere cryptocurrencies als onderpand.

Andere investeringen

Er zijn bepaalde stablecoins die niet volledig een onderpand hebben van één van de vorige opties maar een combinatie gebruiken met schulden of andere investeringen buiten fiat, edelmetalen en crypto om. Voorbeelden hiervan zijn USDT en USDC.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …