Wat is PoW of PoS?

Iedere transactie binnen een blockchain moet worden goedgekeurd. Er moet een consensus worden bereikt over de transactie. Blockchain-consensus is een procedure waarmee alle nodes van een blockchainnetwerk een gemeenschappelijke acceptatie (consensus) bereiken over de actuele status van de blockchain. Dankzij dit consensus mechanisme is het blockchainnetwerk zo betrouwbaar. Maar wat is PoW of PoS? Enkele eigenschappen en voorbeelden van consensus mechanismen staan hieronder.

Proof of Work (PoW)

Het eerste deel van de vraag van “Wat is PoW of PoS?” begint bij Proof of Work. Proof of Work is het oudste consensusmechanisme in gebruik bij blockchain. Dit mechanisme staat bekend als mining. Deelnemende nodes noemen we miners. De rekenkracht van computers worden ingezet om complexe wiskundige berekeningen op te lossen, die de versleuteling (hash) van een blok moet vormen. Degene die als eerste met het resultaat komt, krijgt de beloning.

Deze uitdaging kan alleen worden opgelost door middel van ‘trial and error’. De uitdagingen worden moeilijker, naarmate blokken sneller worden ‘gevonden’. Er wordt dus heel wat verwacht van de rekenkracht van de miningcomputers!

De bekendste cryptocurrency die gebruik maakt van deze vorm van consensus is Bitcoin. Andere voorbeelden van PoW blockchains zijn Ethereum (tot september 2022), Bitcoin Cash en Litecoin. Het Bitcoin-algoritme gebruikt nonce (afkorting voor ‘number only used once’) om de uitvoer van de hash-waarde te variëren. In het Bitcoin consensusalgoritme wordt iedere blok beveiligd met een ​​hash-waarde, die gegenereerd wordt met de nonce als parameter.

Proof of Stake (PoS)

Validators maken bij deze blockchain-methode de blokken, niet door miners. Om validator te worden, moeten de validators echter een bepaald bedrag investeren om te ‘staken’ (inzetten). Ze krijgen de mogelijkheid om voor iedereen een blok te creëren wat energie en tijd bespaart. De bekendste vorm van PoS is Delegated Proof of Stake (DPoS).

In het geval van DPoS, ‘staken’ de deelnemers hun munten gezamenlijk in een node van een validator. Men delegeert zijn ‘stem’ aan de validator die namens alle deelnemers de node onderhoudt binnen het blockchain-netwerk. Hoe meer iemand investeert, hoe meer gewicht deze persoon krijgt binnen de node. Bijvoorbeeld: als gebruiker A 10 munten uitgeeft voor een validator en gebruiker B 5 munten, krijgt de stem van A meer gewicht dan die van B.

Binnen PoS worden alle deelnemers beloond. Ze krijgen een deel van de transactiekosten of een bepaald aantal munten. De validator houdt daar een bepaald percentage van in, om de kosten voor het draaiend houden van de node te kunnen compenseren. 

Voorbeelden van PoS blockchains zijn Cardano, EOS en Tezos.

Proof of Authority

Proof of Authority is een aangepaste versie van Proof of Stake, met een extra veiligheidslaag. De identiteit van validators in het netwerk verifiëren ze met hun officiële papieren. Deze validators zetten hun reputatie op het netwerk. In Proof of Authority zijn de knooppunten (die validators worden) de enige die nieuwe blokken mogen produceren. Bij deze consensus-methode is het aantal validators vrij klein, ongeveer 25 of minder. Het is daarom meer geschikt voor besloten blockchains.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …