Kennisbank

Hoe om te gaan met Bull en Bear markt?

De termen bull (stier) en bear (beer) worden vaak op social media en in de beurs- en crypto wereld gebruikt om het sentiment in de markt aan te geven. Het zegt iets over de richting waarin men verwacht dat de koersen zich gaan bewegen: Omhoog of omlaag. Het algemeen aangenomen geloof over de oorsprong van deze termen suggereert dat het gebruik van “bull” en “bear” om markten te beschrijven voortkomt uit de manier waarop de dieren hun tegenstanders aanvallen. Een Bull (stier) steekt zijn hoorns de lucht in, terwijl een bear (beer) zijn poten naar beneden veegt. Deze acties zijn metaforen voor de beweging van een markt. Als de trend omhoog is, is het een bull markt. Als de trend naar beneden is, is het een bear markt.

Bull en bear markten vallen vaak samen met de economische cyclus, die uit vier fasen bestaat: expansie, piek, krimp en dal. Het begin van een bull markt is vaak een voorlopende indicator van economische expansie. Omdat het publieke sentiment over toekomstige economische omstandigheden de aandelenkoersen drijft, stijgt de markt vaak zelfs voordat bredere economische maatregelen, zoals de groei van het bruto binnenlands product (BBP), beginnen te stijgen. Bear markten beginnen meestal voordat de economische krimp intreedt.

Bull markten begrijpen

Bull markten worden gekenmerkt door optimisme, investeerdersvertrouwen en de verwachting dat sterke resultaten voor een langere periode zullen aanhouden. Het is moeilijk om te voorspellen wanneer de trend in de markt veranderd. Speculatie en sentiment spelen hierbij namelijk een grote rol.

Er is geen specifieke of universele maatstaf die wordt gebruikt om een ​bull markt te definiëren. De meest gebruikelijke definitie van een bull markt is een situatie waarin koersen met 20% stijgen, meestal na een daling van 20% of meer en vóór een tweede daling van 20% of meer. Aangezien bull markten moeilijk te voorspellen zijn, kunnen analisten dit fenomeen meestal pas achteraf herkennen.

De psychologie achter een bull markt

Als investeerders meer vertrouwen hebben in de crypto markt, gaan ze investeren en neemt de vraag toe. Er is slechts een beperkt aantal crypto’s beschikbaar om te kopen en lopen de prijzen op. Hodlers zullen deze crypto’s willen behouden naarmate ze in waarde stijgen. Dit drijft de prijs per crypto nog verder op. Dit zal doorgaan totdat een bepaald prijsniveau bereikt wordt (de top). In deze gevallen kunnen investeerders gaan verkopen om de winst die ze hebben gemaakt vast te leggen. Het feit dat er verkocht wordt, betekent niet dat de bull markt zijn beloop heeft gehad. In feite zijn er regelmatig “pauzes” of zelfs correcties in een bull markt die voorafgaan aan de volgende etappe omhoog.

Als dit opwaartse momentum eenmaal is begonnen, kan het worden versterkt door de angst om iets te missen, de zogenaamde Fear Of Missing Out (FOMO). Het speelt in op onze natuurlijke neiging om het best mogelijke rendement te willen. Zodra crypto’s in een bepaald tempo of boven een bepaald niveau beginnen te stijgen, zullen andere investeerders ook mee gaan doen, wat vervolgens een momentum creëert om de koers van de crypto te laten stijgen.

Hoe je kunt profiteren van een bull markt

Investeerders die willen profiteren van een bull markt, proberen op een prijs bodem te kopen en op een top te verkopen. Het is heel moeilijk te bepalen wanneer een bodem of een top plaatsvindt. Tijdens een bull markt verwachten investeerders dat koersen blijven stijgen en koersverliezen minimaal en tijdelijk zijn. Hieronder staan een aantal manieren om te profiteren van een bull markt. Let er wel op dat alle strategieën risico met zich meebrengen. Je kunt je belegde geld verliezen.

  • Kopen en aanhouden

Dit is te vergelijken met Dollar-Cost-Averaging (DCA). Hierbij koop je op vaste moment voor een vast bedrag of hoeveelheid in, ongeacht de koers.

  • Retracement-toevoegingen

Een retracement is een korte periode waarin de stijgende prijs van een crypto wordt onderbroken door een tijdelijke daling. Zelfs tijdens een bull markt is het onwaarschijnlijk dat de koersen alleen maar stijgen. Sommige investeerders kijken uit naar deze retracements en gebruiken de daling om in te kopen.

  • Swing Trading

Hierbij volgt de investeerder de koersen nauwlettend om te voorspellen wanneer zich pieken en dalen in de koers voordoen. Daarbij wordt geprobeerd om kleine winsten te behalen op dag basis of soms binnen enkele uren. Dit is een zeer intensieve methode en verlangt dat de belegger continue aan het scherm van zijn PC gekluisterd zit.

Bear Markt

Een bear markt is wanneer koersen dalen, meestal over een aanhoudende periode. Het kan maanden of soms jaren duren. Dit type markt wordt gekenmerkt door een hoge mate van marktvolatiliteit, aangezien investeerders zich steeds meer zorgen maken over de vooruitzichten voor de toekomst. Hierdoor verkopen ze hun aandelen of crypto en kunnen de koersen verder dalen. Hier werkt het sentiment de andere kant op: er is veel FUD (Fear Uncertainty and Doubt) op (social) media, wat voor nog meer dalende prijzen kan zorgen.

Verschillende soorten bear markt

Er zijn drie hoofdtypen bear markten:

  • Cyclische bear markten worden doorgaans veroorzaakt door een economische recessie, wanneer bedrijven gedwongen worden te bezuinigen op uitgaven en investeringen. Dit type bear markt duurt meestal één tot twee jaar.
  • Structurele bear markten worden veroorzaakt door lange termijn problemen in de economie, zoals afnemende productiviteit of demografische veranderingen. Ze hebben de neiging om meerdere jaren te duren.
  • Gebeurtenis gestuurde bear markten worden veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis, zoals een pandemie of een financiële crisis. Ze kunnen enkele weken of maanden aanhouden. Gebeurtenis gestuurde bear markten kunnen bijvoorbeeld enkele van de beste buy-the-dip-kansen bieden. Dat komt omdat dit soort bear markten doorgaans van korte duur zijn en de markt zich vaak snel herstelt. 

Houd er echter rekening mee dat alle investeringen risico’s met zich meebrengen. Als de bear markt structureel van aard is, kan dit betekenen dat er veel geduld nodig is om het geschikte instap moment te vinden.

Hoe je kunt profiteren van een bear markt

Timing is vooral belangrijk bij het handelen in een bear markt, die over het algemeen volatieler is dan een bull markt. In- en uitstap orders kunnen worden gebruikt om te helpen. Het is belangrijk om stop-loss-orders te gebruiken bij het handelen in een bear markt. 

Een stop-loss order is een order om een crypto met verlies te verkopen wanneer het een bepaalde prijs bereikt. Door een stop-loss-order te gebruiken, kunt u uw verliezen beperken als de rally een valse blijkt te zijn. 

Een take-profit order kan worden gebruikt om snel winsten vast te leggen tijdens een bear markt rally voordat de markt van richting verandert.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …