Kennisbank

Dollar Cost Averaging

Dollar cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie die bestaat uit het doen van kleine regelmatige aankopen van crypto’s gedurende langere perioden, ongeacht de huidige marktprijzen. DCA is een Engelstalig begrip maar je kan euro’s ook gebruiken.

Om het simpel te houden, in plaats van in één keer een grote aankoop te doen, koop je volgens het DCA strategie kleinere terugkerende aankopen (wekelijks, maandelijks, enz.) in een variatie aan crypto’s met als doel de impact van prijsveranderingen te verminderen en tegelijkertijd zoveel mogelijk crypto’s te verzamelen.

Stel je het volgende voor: Elke keer dat je de behoefte voelt om een koud biertje te drinken of lekker uit eten te gaan, had dat een extra crypto-aankoop in je portefeuille kunnen zijn! Laat je niet misleiden door hoe eenvoudig dit klinkt, er zijn een paar principes die een grote impact kunnen hebben op je beleggingsstrategie. We duiken er samen in!

Hoe werkt DCA?

Het vormen van goede gewoonten vereist discipline en toewijding. Een manier om de gewoonte te ontwikkelen om regelmatig geld opzij te zetten, is een beleggingsmethode genaamd dollar cost averaging (DCA). Het gebruik van deze methode betekent het opzetten van crypto aankopen van een vast bedrag in de tijd. Als onderdeel van je normale budget kan deze benadering je helpen je financiële langetermijndoelen na te streven.

Het is moeilijk om te bepalen of de huidige prijs van een set van crypto’s hoog of laag is. Daarom is het mogelijk om de markt op het slechtst mogelijke moment te betreden – wanneer de prijs op zijn hoogtepunt is. In dergelijke gevallen kan DCA een efficiënte manier zijn om met prijsschommelingen om te gaan.

Een belangrijk voordeel van deze methode is dat het de impact van de schommelingen kan helpen verminderen door meer crypto te kopen wanneer de prijzen lager zijn en minder crypto wanneer de prijzen hoger zijn. Je hoeft ook niet meer te beslissen wanneer je wilt kopen. In de loop van de tijd heeft dit de neiging om de gemiddelde kosten van alle crypto die je koopt te verlagen, wat je beleggingsresultaten op lange termijn kan verbeteren.

Waarom DCA?

DCA (dollar cost averaging) vermindert de risico’s en vertraagt het tempo. In plaats van elke marktkans aan te grijpen en voor FOMO te vallen, investeer je elke periodiek een klein bedrag in je portefeuille.

Als de markt niet je voordeel beweegt, heb je nog steeds geld beschikbaar in plaats van dat je een groot bedrag had geïnvesteerd. Sommige beleggers houden valuta vast als ze denken dat een neerwaartse beweging is. Door middel van DCA kun je profiteren van dips en crypto’s in de uitverkoop kopen.

DCA verkleint ook het risico op contraproductieve beslissingen. Beleggers die de pieken en dalen in de gaten houden om zo hun handelsmomenten te voorspellen, kunnen in paniek raken als de markt abrupt een correctie ingaat. Ze kunnen met verlies verkopen en op hun hoede worden voor toekomstige investeringen. Door meer geld op het spel te zetten, worden beleggers angstig te midden van uitstekende investeringsmogelijkheden. DCA geeft rust.

Een voorbeeld doet wonderen

We nemen Harry als voorbeeld. Harry is schilder, heeft begeleiding gevolgd bij On The Chain, zijn lange termijn doelen bepaald, zelfstandig crypto’s gaan onderzoeken en besluit 100 euro per maand de komende 10 jaar te investeren in crypto’s zodat hij maatschappelijk werk kan gaan doen zonder over de lagere inkomsten voor het doen van het maatschappelijk werk te hoeven nadenken. Harry spreidt zijn aankopen over meerdere crypto’s, maar in dit voorbeeld gebruiken we even voor het gemak alleen 1 crypto: Bitcoin.

MaandMaandbedragBitcoin aankoop prijsTotaal aantal Bitcoin gekocht
januari€100.00€30,000.000.003333
februari€100.00€32,000.000.003125
maart€100.00€29,000.000.003448
april€100.00€28,000.000.003571
mei€100.00€31,000.000.003226
juni€100.00€32,000.000.003125
juli€100.00€33,000.000.003030
augustus€100.00€34,000.000.002941
september€100.00€38,000.000.002632
Totaal ingelegd€900.00Totaal hoeveelheid Bitcoin0.028432
Waarde Portfolio€1,080.41
Verschil€180.41
Percentage20.05%

Dit voorbeeld laat zien dat Harry ondanks de schommelingen in prijs een mooi resultaat heeft behaald in een korte tijd. Maar let op, dollar cost averaging is een strategie die je toepast op een groep van crypto’s, niet een enkele crypto en voor de lange termijn!

Bijhouden van je portfolio

Het voorbeeld van Harry laat een overzicht zien die handmatig is opgesteld. Bijhouden van transacties en inzicht krijgen in hoe je er voor staat kan veel werk zijn, maar is noodzakelijk voor goed Portfolio Management. On The Chain heeft het makkelijk voor je gemaakt: Gebruik onze Portfolio applicatie zodat je de inzichten krijgt in je portefeuille!


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …