Kennisbank

Overzicht Nederlandse Crypto Handelsplatformen

We hebben een aantal Nederlandse crypto handelsplatformen vergeleken en beoordeeld. De basis van de beoordeling is een overzicht waar we de details van betaalgemak, handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en veiligheid op een rij hebben gezet voor alle Nederlandse handelsplatformen die geregistreerd zijn bij De Nederlandse Bank (DNB). Daarnaast hebben we als criterium meegenomen dat de website van het crypto handelsplatform de Nederlandse taal ondersteund.

We houden het overzicht Nederlandse crypto handelsplatformen bij in een Google Sheet, zodat we alle gegevens op één plaats bijhouden. Je kunt de sheet hier bekijken. We hebben de kolommen die bij een beoordelingscategorie hoort een kleur gegeven: betaalgemak (oranje), handelsmogelijkheden (geel), gebruiksgemak (groen) en veiligheid (rood). De overige kolommen zijn grijs en niet relevant voor de beoordeling. Elk kolom kopje in de sheet heeft een korte beschrijving.

Betaalgemak (Oranje)

Betaalgemak betreft het gemak waarmee fiat geld gestort kan worden op het platform om crypto te kopen. Alle platformen ondersteunen iDEAL betalingen, die meest gebruikte en gemakkelijkste manier in NL. Let erop dat sommige platformen een vergoeding vragen voor het gebruik van iDeal (en andere betalingsmethoden). Wij vinden dat betaalgemak geen onderscheidend verschil geeft tussen de verschillende platformen.

Handelsmogelijkheden (Geel)

Dit is sterk afhankelijk van wat je wilt doen. Alleen in Bitcoin investeren of ook allerlei andere crypto’s? Ga je zelf de crypto opslaan of verplaatsen naar andere platformen? Of geef je de opslag ervan liever uit handen? Allemaal zaken om eerst goed over na te denken voordat je een platform kiest. Wij raden voor beginners een broker aan, waarbij je zelf moet kiezen of je wel of niet de crypto’s in de toekomst bij andere platformen wilt onderbrengen (bijvoorbeeld om hogere rente te verdienen of zelf staking te doen). Als je vaker (kleine) hoeveelheden wilt gaan kopen (zie ook ons DCA artikel), dan gaat de voorkeur uit naar de broker met gunstige fee’s (zowel voor betalen, handelen en overmaken). Tot slot is een platform waar verschillende order typen worden aangeboden voor beginners niet het belangrijkste, maar kan in de toekomst wel handig zijn.

Gebruiksgemak (Groen)

Voor beginners kan een app van toegevoegde waarde zijn om gemakkelijk te kunnen kopen en verkopen. De meeste apps bieden niet dezelfde functionaliteit als de website van het betreffende platform, maar voldoende om te kunnen handelen. Het aanbieden van rente/staking mogelijkheden is ook een plus. Meestal zijn de percentages wel een stuk lager dan op andere internationale platformen. Mocht je crypto willen versturen of ontvangen op het platform, hou er dan rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

Beveiliging (Rood)

Super belangrijk! Ten eerste moet de site beveiligd zijn (slotje aan begin van de URL). Een exchange moet je daarnaast de mogelijkheid bieden een sterk wachtwoord op te geven en tweestapsauthenticatie aan te zetten. Voor een broker geldt dat je je wel moet verifiëren, maar er niet hoeft worden ingelogd. Tot slot is het goed als het platform de mogelijkheid biedt om een whitelist van je crypto adressen bij te houden.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …