Kennisbank

Overzicht Nederlandse Crypto Handelsplatformen

We hebben een aantal Nederlandse crypto handelsplatformen vergeleken en beoordeeld. De basis van de beoordeling is een overzicht waar we de details van betaalgemak, handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en veiligheid op een rij hebben gezet voor alle Nederlandse handelsplatformen die geregistreerd zijn bij De Nederlandse Bank (DNB). Daarnaast hebben we als criterium meegenomen dat de website van het crypto handelsplatform de Nederlandse taal ondersteund.

We houden het overzicht Nederlandse crypto handelsplatformen bij in een Google Sheet, zodat we alle gegevens op één plaats bijhouden. Je kunt de sheet hier bekijken. We hebben de kolommen die bij een beoordelingscategorie hoort een kleur gegeven: betaalgemak (oranje), handelsmogelijkheden (geel), gebruiksgemak (groen) en veiligheid (rood). De overige kolommen zijn grijs en niet relevant voor de beoordeling. Elk kolom kopje in de sheet heeft een korte beschrijving.

Betaalgemak (Oranje)

Betaalgemak betreft het gemak waarmee fiat geld gestort kan worden op het platform om crypto te kopen. Alle platformen ondersteunen iDEAL betalingen, die meest gebruikte en gemakkelijkste manier in NL. Let erop dat sommige platformen een vergoeding vragen voor het gebruik van iDeal (en andere betalingsmethoden). Wij vinden dat betaalgemak geen onderscheidend verschil geeft tussen de verschillende platformen.

Handelsmogelijkheden (Geel)

Dit is sterk afhankelijk van wat je wilt doen. Alleen in Bitcoin investeren of ook allerlei andere crypto’s? Ga je zelf de crypto opslaan of verplaatsen naar andere platformen? Of geef je de opslag ervan liever uit handen? Allemaal zaken om eerst goed over na te denken voordat je een platform kiest. Wij raden voor beginners een broker aan, waarbij je zelf moet kiezen of je wel of niet de crypto’s in de toekomst bij andere platformen wilt onderbrengen (bijvoorbeeld om hogere rente te verdienen of zelf staking te doen). Als je vaker (kleine) hoeveelheden wilt gaan kopen (zie ook ons DCA artikel), dan gaat de voorkeur uit naar de broker met gunstige fee’s (zowel voor betalen, handelen en overmaken). Tot slot is een platform waar verschillende order typen worden aangeboden voor beginners niet het belangrijkste, maar kan in de toekomst wel handig zijn.

Gebruiksgemak (Groen)

Voor beginners kan een app van toegevoegde waarde zijn om gemakkelijk te kunnen kopen en verkopen. De meeste apps bieden niet dezelfde functionaliteit als de website van het betreffende platform, maar voldoende om te kunnen handelen. Het aanbieden van rente/staking mogelijkheden is ook een plus. Meestal zijn de percentages wel een stuk lager dan op andere internationale platformen. Mocht je crypto willen versturen of ontvangen op het platform, hou er dan rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

Beveiliging (Rood)

Super belangrijk! Ten eerste moet de site beveiligd zijn (slotje aan begin van de URL). Een exchange moet je daarnaast de mogelijkheid bieden een sterk wachtwoord op te geven en tweestapsauthenticatie aan te zetten. Voor een broker geldt dat je je wel moet verifiëren, maar er niet hoeft worden ingelogd. Tot slot is het goed als het platform de mogelijkheid biedt om een whitelist van je crypto adressen bij te houden.


Laatste artikelen

Help, mijn kinderen hebben crypto!
Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om …
Bitdenex
Bitdenex is een crypto exchange gevestigd in Almere. Bitdenex is in 2018 begonnen. Het is een makkelijk platform in in het gebruik voor beginners. Betaalgemak Bitdenex ondersteunt maar één methode om te betalen: Bankoverschrijving (SEPA). Handelsmogelijkheden Bitdenex biedt een beperkt …
Bux0
Bux0 is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam. Bux0 is in 2014 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 700.000 klanten. Het is een makkelijke platform voor beginners en je kan ook handelen in aandelen en ETF's. Betaalgemak …