Kennisbank

Cryptojacking

In de afgelopen jaren is cryptojacking uitgegroeid tot een wijdverbreid probleem op het internet. Het is een vorm van cyberaanval waarbij de aanvaller de rekenkracht van jouw computer gebruikt om cryptocurrency te minen, zonder jouw toestemming. Dit kan gebeuren via een website die je bezoekt, een kwaadaardige advertentie of een geïnfecteerde e-mailbijlage.

Image by Elchinator from Pixabay

Hoe kun je cryptojacking herkennen?

De meeste slachtoffers van cryptojacking hebben geen idee dat hun computer wordt misbruikt, omdat de aanvaller de rekenkracht van de computer gebruikt zonder merkbare prestatieverslechtering. Er zijn echter enkele tekenen die kunnen wijzen op cryptojacking, zoals een plotselinge vertraging van je computer, een toename van het CPU-gebruik of een hogere elektriciteitsrekening.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen cryptojacking?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen cryptojacking:

  1. Gebruik een antivirusprogramma: Een goede antivirussoftware kan helpen bij het detecteren en blokkeren van kwaadaardige scripts die worden gebruikt voor cryptojacking.
  2. Installeer een ad-blocker: Een ad-blocker kan helpen bij het blokkeren van kwaadaardige advertenties die cryptojacking-scripts bevatten. Als je het gebruik van een ad-blocker overweegt, kies dan een die je privacy beschermt en geen persoonlijke informatie verzamelt.
  3. Blijf up to date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem en alle software die je gebruikt up-to-date zijn om bekende kwetsbaarheden te patchen.
  4. Wees voorzichtig met e-mailbijlagen: Open geen verdachte e-mailbijlagen, zelfs niet als ze afkomstig zijn van een bekende afzender.
  5. Gebruik browserextensies: Er zijn browserextensies beschikbaar die helpen bij het blokkeren van scripts, zoals NoCoin en minerBlock.
  6. Vermijd onbekende websites: Vermijd het bezoeken van onbekende websites, vooral als ze te maken hebben met cryptocurrency.

Conclusie

Cryptojacking is een groeiend probleem op het internet. Het is belangrijk om alert te zijn op de tekenen van cryptojacking en om stappen te ondernemen om jezelf te beschermen. Door een combinatie van antivirussoftware, ad-blockers, software-updates en voorzichtigheid bij het openen van e-mailbijlagen, kun je de kans op cryptojacking aanzienlijk verminderen. Het is altijd beter om veilig te zijn dan spijt te hebben achteraf.


Laatste artikelen

BCM
Bitcoin Meester wat vanaf maart 2023 BCM heet, is een crypto exchange gevestigd in Aalsmeer. BCM is in 2017 opgericht en hebben op het moment van schrijven rond de 400.000 klanten. Het is één van de makkelijkste platformen in het …
Finst
Finst is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam en opgericht in 2023 door voormalige werknemers van DEGIRO. DEGIRO is een online platform voor de handel in aandelen, etc. DEGIRO trekt met name veel bekendheid door o.a. de kosten extreem te …
Crypto nalaten met een multisig wallet
In de wereld van cryptocurrencies is het essentieel om de veiligheid van digitale activa te waarborgen. Crypto transacties zijn vaak onomkeerbaar en kunnen gevoelig voor fraude zijn. Een extra laag van bescherming kan bereikt worden met multi-signature (multisig) technologie. Multisignature …