Kennisbank

Help, mijn kinderen hebben crypto!

Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico’s die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om kunt gaan.

Eén van de grootste risico’s is bjijvoorbeeld dat de waarde van cryptocurrency snel kan veranderen. Dit betekent dat een investering in cryptocurrency een hoog risico bevat en dat er een kans bestaat dat het geld deels of helemaal verloren gaat. Ouders kunnen hun kinderen met crypto helpen door hen te informeren over de risico’s van cryptocurrency en hen te adviseren om alleen geld te investeren dat zij bereid zijn te verliezen.

Image by natureaddict from Pixabay

Risico’s van het aankopen van crypto’s

Investeren in crypto brengt risico’s met zich mee. Het is goed deze risico’s te beseffen en hoe je er mee om kan gaan.

Ten eerste is de waarde van cryptocurrency volatiel en kan snel veranderen. Dit betekent dat de waarde van een munt op een bepaald moment sterk kan stijgen, maar ook net zo snel weer kan dalen. Dit kan bezitters van cryptocurrency veel geld kosten als ze niet op de juiste momenten in- of verkopen.

Ten tweede is cryptocurrency nog steeds een relatief nieuw en ongereguleerd fenomeen. Er is nog weinig vastgestelde wetgeving voor de handel in cryptocurrency, met als gevolg dat het moeilijk is om consumenten bescherming te bieden of fraude te bestrijden. Dit moet de consument dus zelf regelen!

Ten derde is er het gevaar van hacken. Cryptocurrency wordt opgeslagen in digitale portefeuilles, die kwetsbaar kunnen zijn voor hacking. Als een hacker toegang krijgt tot jouw portefeuille, kan hij jouw cryptocurrency stelen.

Ten vierde moet je als ouder beseffen dat verschillende, vooral buitenlandse, platformen de mogelijkheid bieden om met geleend geld te speculeren in de vorm van future tradings, waar je een contract aangaat met geld wat je niet hebt om te handelen. Als je kind in crypto handelt met geleend geld en het gaat mis, dan ben je als ouder aansprakelijk voor de kosten.

Ten slotte is het belangrijk om te beseffen dat cryptocurrency en de achterliggende techniek blockchain nog steeds relatief nieuwe fenomenen zijn. Veel mensen begrijpen de technologie en de mechanismen erachter niet of niet volledig. Dit kan ertoe leiden dat je als ouder niet weet waar je kind mee bezig is, terwijl het voor het kind heel makkelijk is om in te stappen.

Belastingaangifte, ook voor kleine bedragen

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat elke Nederlander verplicht is om belastingaangifte te doen over hun cryptocurrency-vermogen. Dit betekent dat als uw kind geld verdient met de verkoop van cryptocurrency, hij dit moet opgeven bij de belastingdienst. Ouders kunnen hun kinderen hierbij helpen door hen te informeren over de regels.

Financiële educatie

In het algemeen is het belangrijk dat ouders hun kinderen onderwijzen over verantwoord omgaan met geld en hen leren hoe ze hun financieel welzijn kunnen beschermen. Informeer je kinderen over de risico’s van beleggen in cryptocurrency, hoe ze veilig kunnen handelen en leg ze uit wat de fiscale regels zijn. Hiermee kunnen ouders hun kinderen helpen om verantwoorde beslissingen te nemen over cryptocurrency.

Meer hulp nodig?

Mocht je nog meer kennis of hulp nodig hebben, dan kunnen wij je helpen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in zodat we je vraag kunnen omzetten naar de juiste stappen voor het helpen van jou en je kinderen.


Laatste artikelen

BCM
Bitcoin Meester wat vanaf maart 2023 BCM heet, is een crypto exchange gevestigd in Aalsmeer. BCM is in 2017 opgericht en hebben op het moment van schrijven rond de 400.000 klanten. Het is één van de makkelijkste platformen in het …
Finst
Finst is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam en opgericht in 2023 door voormalige werknemers van DEGIRO. DEGIRO is een online platform voor de handel in aandelen, etc. DEGIRO trekt met name veel bekendheid door o.a. de kosten extreem te …
Cryptojacking
In de afgelopen jaren is cryptojacking uitgegroeid tot een wijdverbreid probleem op het internet. Het is een vorm van cyberaanval waarbij de aanvaller de rekenkracht van jouw computer gebruikt om cryptocurrency te minen, zonder jouw toestemming. Dit kan gebeuren via …