Kennisbank

Nalatenschap

Het is niet de leukste onderwerp om te bespreken, maar iedereen wordt geboren, leeft en gaat op enig moment dood. Voor dat je de eindstreep bereikt is het verstandig om van te voren na te denken over je nalatenschap. Hoe je bezittingen (en schulden) worden verdeeld hangt af van je situatie. Ben je alleenstaand, getrouwd of geregistreerd partnerschap, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen? Ongeacht je situatie is het verstandig te informeren bij een notaris wat voor jou relevant is om vast te leggen in een testament en/of levenstestament!

Nalatenschap volgens de wettelijke verdeling

Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke verdeling over je erfgenamen. Je erfgenamen worden bepaald door het erfrecht. Zonder testament heb je geen invloed op hoe je nalatenschap wordt verdeeld.

Ben je wilsonbekwaam en is er eerder geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijg je te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt iemand die jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Nadeel hiervan is dat je naasten niet direct bij jouw geld kunnen of dat er discussie ontstaat wie het beste kan beslissen in jouw plaats. Je wilt dit liever voorkomen, dan laten voorkomen bij de rechter, toch?

Nalatenschap bij de notaris regelen

De notaris met specialisatie erfrecht kan je volledig adviseren en helpen je (levens)testament op te stellen en te registreren. Bij een notaris heb je de regie zelf in handen. Jij bepaalt wat er gebeurt met je bezittingen, wanneer je komt te overlijden of wilsonbekwaam wordt. Je legt in een (levens)testament vast wie je executeur dan wel vertrouwenspersoon is. Deze persoon verzorgt de afwikkeling van het nalatenschap (dit kan de notaris zijn) en kan zorgen voor de afwikkeling van de erfbelasting en geldstromen. Dit moet dan wel als zodanig beschreven staan in het (levens)testament.

Een (levens)testament bij de notaris regelen heeft nog meer voordelen. Notarissen adviseren je op punten waar je nog niet aan hebt gedacht, zodat je met een gerust hart je nalatenschap hebt geregeld. Nog een voordeel is dat je testament in een centraal register wordt opgenomen.

Welke notaris?

Bij On The Chain vinden we dat een notaris je goed kan adviseren om een testament op te stellen die past bij jouw eigen situatie waarbij je zelf de regie in handen hebt. Notarissen zijn de experts op juridisch vakgebied. Vanuit On The Chain kunnen we je ondersteunen in de begeleiding voor het technisch inregelen van je nalatenschap. Daarnaast kunnen wij de executeur of vertrouwenspersoon ondersteunen bij de afwikkeling van het testament of belangenbehartiging bij wilsonbekwaamheid. Hieronder zijn vind je een lijst van notarissen die bekend zijn met On The Chain en crypto die je goed kunnen adviseren.

NaamTelefoonPlaatsEmailWebsite
Mirjam Bos0566-601404GrouKlik hierBezoek
Jacqueline Beumer-de Lange0341-360204PuttenKlik hierBezoek

Laatste artikelen

Herken de spam!
Iedereen kent het wel. Een bericht in je inbox dat langs je spamfilter glipt, waarin beweerd wordt dat er een mooi bedrag op je staat te wachten. Zomaar door een familielid nagelaten of verdiend met een investering op een platform. …
Onze financiële principes
Wie in crypto’s wil investeren (of andere zaken zoals edelmetaal, vastgoed of aandelen) doet er goed aan om dit met een plan te doen. Hier liggen volgens ons bepaalde principes en regels aan ten grondslag die je in staat stellen …
Nalaten van je crypto’s
We hebben het aangestipt in het artikel over risicomanagement. Je hebt al je crypto veilig opgeslagen met niet uit te spreken wachtwoorden, tweestapsverificatie (2FA) en zelfs crypto offline opgeslagen op een software of hardware wallet. De vraag is dan: Hoe …