Kennisbank

Nalatenschap

Het is niet de leukste onderwerp om te bespreken, maar iedereen wordt geboren, leeft en gaat op enig moment dood. Voor dat je de eindstreep bereikt is het verstandig om van te voren na te denken over je nalatenschap. Hoe je bezittingen (en schulden) worden verdeeld hangt af van je situatie. Ben je alleenstaand, getrouwd of geregistreerd partnerschap, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen? Ongeacht je situatie is het verstandig te informeren bij een notaris wat voor jou relevant is om vast te leggen in een testament en/of levenstestament!

Nalatenschap volgens de wettelijke verdeling

Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke verdeling over je erfgenamen. Je erfgenamen worden bepaald door het erfrecht. Zonder testament heb je geen invloed op hoe je nalatenschap wordt verdeeld.

Ben je wilsonbekwaam en is er eerder geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijg je te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt iemand die jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Nadeel hiervan is dat je naasten niet direct bij jouw geld kunnen of dat er discussie ontstaat wie het beste kan beslissen in jouw plaats. Je wilt dit liever voorkomen, dan laten voorkomen bij de rechter, toch?

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Nalatenschap bij de notaris regelen

De notaris met specialisatie erfrecht kan je volledig adviseren en helpen je (levens)testament op te stellen en te registreren. Bij een notaris heb je de regie zelf in handen. Jij bepaalt wat er gebeurt met je bezittingen, wanneer je komt te overlijden of wilsonbekwaam wordt. Je legt in een (levens)testament vast wie je executeur dan wel vertrouwenspersoon is. Deze persoon verzorgt de afwikkeling van het nalatenschap (dit kan de notaris zijn) en kan zorgen voor de afwikkeling van de erfbelasting en geldstromen. Dit moet dan wel als zodanig beschreven staan in het (levens)testament.

Een (levens)testament bij de notaris regelen heeft nog meer voordelen. Notarissen adviseren je op punten waar je nog niet aan hebt gedacht, zodat je met een gerust hart je nalatenschap hebt geregeld. Nog een voordeel is dat je testament in een centraal register wordt opgenomen.

Welke notaris?

Bij On The Chain vinden we dat een notaris je goed kan adviseren om een testament op te stellen die past bij jouw eigen situatie waarbij je zelf de regie in handen hebt. Notarissen zijn de experts op juridisch vakgebied. Vanuit On The Chain kunnen we je ondersteunen in de begeleiding voor het technisch inregelen van je nalatenschap. Daarnaast kunnen wij de executeur of vertrouwenspersoon ondersteunen bij de afwikkeling van het testament of belangenbehartiging bij wilsonbekwaamheid. Hieronder zijn vind je een lijst van notarissen die bekend zijn met On The Chain en crypto die je goed kunnen adviseren.

NaamTelefoonPlaatsEmailWebsite
Mirjam Bos0566-601404GrouEmail sturenBezoek
Jacqueline Beumer-de Lange0341-360204PuttenEmail sturenBezoek
Martin Beenen0347-323050VianenEmail sturenBezoek
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …