Nalatenschap

Het is niet de leukste onderwerp om te bespreken, maar iedereen wordt geboren, leeft en gaat op enig moment dood. Voor dat je de eindstreep bereikt is het verstandig om van te voren na te denken over je nalatenschap. Hoe je bezittingen (en schulden) worden verdeeld hangt af van je situatie. Ben je alleenstaand, getrouwd of geregistreerd partnerschap, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen? Ongeacht je situatie is het verstandig te informeren bij een notaris wat voor jou relevant is om vast te leggen in een testament en/of levenstestament!

Nalatenschap volgens de wettelijke verdeling

Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke verdeling over je erfgenamen. Je erfgenamen worden bepaald door het erfrecht. Zonder testament heb je geen invloed op hoe je nalatenschap wordt verdeeld.

Ben je wilsonbekwaam en is er eerder geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijg je te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt iemand die jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Nadeel hiervan is dat je naasten niet direct bij jouw geld kunnen of dat er discussie ontstaat wie het beste kan beslissen in jouw plaats. Je wilt dit liever voorkomen, dan laten voorkomen bij de rechter, toch?

Nalatenschap bij de notaris regelen

De notaris met specialisatie erfrecht kan je volledig adviseren en helpen je (levens)testament op te stellen en te registreren. Bij een notaris heb je de regie zelf in handen. Jij bepaalt wat er gebeurt met je bezittingen, wanneer je komt te overlijden of wilsonbekwaam wordt. Je legt in een (levens)testament vast wie je executeur dan wel vertrouwenspersoon is. Deze persoon verzorgt de afwikkeling van het nalatenschap (dit kan de notaris zijn) en kan zorgen voor de afwikkeling van de erfbelasting en geldstromen. Dit moet dan wel als zodanig beschreven staan in het (levens)testament.

Een (levens)testament bij de notaris regelen heeft nog meer voordelen. Notarissen adviseren je op punten waar je nog niet aan hebt gedacht, zodat je met een gerust hart je nalatenschap hebt geregeld. Nog een voordeel is dat je testament in een centraal register wordt opgenomen.

Welke notaris?

Bij On The Chain vinden we dat een notaris je goed kan adviseren om een testament op te stellen die past bij jouw eigen situatie waarbij je zelf de regie in handen hebt. Notarissen zijn de experts op juridisch vakgebied. Vanuit On The Chain kunnen we je ondersteunen in de begeleiding voor het technisch inregelen van je nalatenschap. Daarnaast kunnen wij de executeur of vertrouwenspersoon ondersteunen bij de afwikkeling van het testament of belangenbehartiging bij wilsonbekwaamheid. Hieronder zijn vind je een lijst van notarissen die bekend is met On The Chain en crypto die je goed kunnen adviseren.

1516364023568

Mirjam Bos
Tel: 0566-601404
Plaats: Grou
Email
Website

1669147539922

Jacqueline Beumer-de Lange
Tel: 0341-360204
Plaats: Putten
Email
Website

1572688755076

Martin Beenen
Tel: 0347-323050
Plaats: Vianen
Email
Website

Digital Life Legacy: Kenniscentrum voor digitale nalatenschap

Wij hebben een samenwerking op het gebied van de digitale nalatenschap met Digital Life Legacy, hét kennis- en expertisecentrum voor ondersteuning bij diensten als:

  • Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscodes niet van hebben.
  • Het herstellen van fysiek defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes.
  • Veiligstellen van dierbare WhatsApp-chats in een mooi boekwerk.
  • Verzorgen van presentaties en masterclasses over de digitale nalatenschap & tips over
    het zelf veiligstellen van dierbare data.
  • Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van sociale media-accounts van een overledene.
John-Paul Straver

John-Paul Straver