We hebben een aantal crypto wallets vergeleken. We hebben de details van transactiemogelijkheden, interface en beveiliging op een rij gezet voor crypto wallets die non-custodial zijn, dus de privé sleutels en seed phrases zijn in eigen beheer. We hebben zowel software als hardware wallets onder de loep genomen.
We houden het overzicht crypto wallets bij in een Google Sheet, zodat we alle gegevens op één plaats bijhouden. Je kunt de sheet hier bekijken. We hebben de kolommen die bij een beoordelingscategorie hoort een kleur gegeven: transactiemogelijkheden (oranje), interface (geel) en beveiliging (rood). De overige kolommen zijn grijs en niet relevant. Elk kolom kopje in de sheet heeft een korte beschrijving.
Transactiemogelijkheden (Oranje)
Transactiemogelijkheden betreft de hoeveelheid coins die ondersteund worden, de verschillende vormen van transactiesmogelijkheden, staking en DEX support. Software wallets hebben over het algemeen meer mogelijkheden, maar zijn dan ook minder veilig dan een hardware wallet. Veel wallets bieden een on-ramp om je fiat geld te gebruiken voor een aankoop van crypto. Er wordt dan gebruik gemaakt van een derde partij om de transactie te doen. Staking, of andere rente achtige opties, zijn niet bij alle wallets mogelijk.
Interface (Geel)
Is de wallet beschikbaar in het Nederlands? Veel wallets zijn in het Engels. Een enkele zijn beschikbaar in het Nederlands. Hoe is de hulp van de wallet? De support verschilt van wallet tot wallet. Een aantal hebben support via email. Andere hebben weer support via een community forum. Kijk naar wat jou het beste past.
Beveiliging (Rood)
Heel belangrijk: Bij een wallet waar je zelf in beheer bent van de sleutels, is het heel belangrijk om de beveiliging op orde te hebben. Software wallets openen gaat makkelijk. Niet alle software wallets bieden dezelfde beveiliging opties aan. Let op de opties van een wachtwoord, het toevoegen van 2FA naast een wachtwoord, en hoe je de seedphrase kan opslaan.