Hoewel blockchain bekend is geworden dankzij de handel in cryptocurrencies, is het een veel krachtiger en veelzijdiger concept dan dat. Je kunt de blockchain ook programmeren als een applicatie die regels onder bepaalde voorwaarden automatisch kan uitvoeren. Zo’n applicatie wordt een Slim Contract genoemd. Met een Slim Contract (Smart Contract) kun je (juridisch) relevante gebeurtenissen en acties automatisch uitvoeren, laten controleren of documenteren volgens de voorwaarden die in het contract of de overeenkomst zijn vastgelegd.
Slimme contracten
- 2 oktober 2024
- Blockchain
Geprogrammeerd
Een slim contract is voorgeprogrammeerd om bepaalde acties uit te voeren zodra er aan vooraf gedefinieerde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden kunnen per contract verschillen en worden door alle betrokken partijen beoordeeld. Zodra beide partijen het bijvoorbeeld eens zijn over het uitwisselen van een cryptocurrency, gaat de transactie verder met het blockchain-grootboek via het protocol dat is gebonden aan het slimme contract.
Het belangrijkste doel van slimme contracten is om zakelijke transacties te vereenvoudigen. Niet alleen met een duidelijk systeem, maar vooral door tussenpersonen die betrokken zijn bij traditionele bedrijfsprocessen anders te gebruiken of over te slaan. Hierdoor worden transacties sneller, kostenefficiënter en is er veel minder kans op fouten of fraude.
Onderdelen
Slimme contracten ontstaan dankzij een computeralgoritme dat is ontworpen om informatie over de eigenaar van het activum te vormen, te controleren en te verstrekken. Waar bestaat een slim contract uit?
- Handtekeningen – De betrokken partijen moeten hun toestemming geven om verder te gaan met de voorgestelde algemene voorwaarden.
- Onderwerp – Het onderwerp moet binnen de context van de slimme contractomgeving vallen.
- Voorwaarden – De voorwaarden beschrijven we nauwkeurig en gedetailleerd. Pas wanneer de voorwaarden correct zijn ingegeven (en meetbaar zijn), kun je optimaal gebruikmaken van een slim contract.
Wanneer deze vereisten zijn bepaald, kunnen ze in het op blockchain gebaseerde slimme contract worden ingevoerd. Een heel simpel voorbeeld: een koper krijgt de gewenste crypto zodra het juiste bedrag is betaald… maar de koper kan ook bepalen om de betreffende valuta pas te kopen zodra deze onder een bepaalde waarde is gedaald.
Voordelen van slimme contracten
● Autonomie – Als je met het opstellen van het contract rekening houdt met net gedecentraliseerde karakter van de blockchaincontracten, zal er bijna nooit een externe partij nodig zijn in het proces.
● Veiliger – Blockchaintechnologie maakt onveranderlijke blokken. Deze blokken zijn achteraf niet aan te passen. Ze leveren daarmee een definitief bewijs van de transacties. Bovendien versleutelen we slimme contracten, waardoor het een extra laag veiligheid biedt.
● Hogere snelheden – Je kunt direct schakelen met de betrokken partijen, zonder dat er een tussenpersoon nodig is.
● Verhoogde nauwkeurigheid – Slimme contracten zijn ontworpen om bepaalde voorwaarden te controleren. Er is daarbij bijna geen ruimte voor menselijke fouten.
● Kostenbesparing – Het geautomatiseerde proces verlaagt de kosten aanzienlijk.
● Vertrouwen – Een getekend contract kan niet meer worden gewijzigd zodra ze zijn gevalideerd en uitgevoerd: daarmee bieden ze een grote zekerheid.
● Decentraal – Apparaten voor gegevensopslag kunnen defect raken. Slimme contracten verspreiden we onder alle nodes in het blockchainnetwerk. De kans dat alle blockchain nodes te maken krijgen met storingen in de gegevensopslag is praktisch nihil.
Met deze informatie in het achterhoofd zijn er heel wat toepassingen denkbaar. Hieronder enkele voorbeelden van (toekomstig) gebruik van slimme contracten.
Medische gegevens
De huidige computersystemen voor de gezondheidszorg bevatten honderden miljoenen medische dossiers. Hoewel deze zorgorganisaties enorme sommen geld hebben geïnvesteerd in beveiliging, zijn ze veel kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan hun op blockchain gebaseerde equivalenten.
Blockchaintechnologie zou al die databases met persoonlijke medische dossiers veilig kunnen versleutelen en bewaren. Het is zelfs mogelijk om een privésleutel te maken, zodat alleen bepaalde personen toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Hiermee kunnen makkelijk slimme blockchaincontracten opgesteld worden voor het uitgeven van recepten, het opslaan van bonnen, algemeen voorraadbeheer, het opslaan van testresultaten, enzovoort.
Eigendomsrechten
Slimme contracten hebben twee grote toepassingsgebieden als het gaat om de eigendomsrechten.
Ten eerste kunnen ze worden gebruikt om eigendom van onroerend goed vast te leggen. Het hele administratieve proces waar de overdracht nu mee gepaard gaat, slaan we over. Dat maakt het sneller en vooral kostenefficiënter dan de bestaande systemen. Dure diensten, zoals notarissen en woningmakelaars, zouden overbodig worden. Verkopers kunnen de transactie (deels tot volledig) zelf afhandelen. Ten tweede kun je ze voor alle soorten eigendomsrechten inzetten, van gebouwen, land tot telefoons en vintage horloges.
Verzekeren
De verzekeringssector besteedt jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan het afhandelen van schadeclaims. Niet alleen dat, het verliest zelfs miljoenen euro’s aan frauduleuze claims.
Slimme contracten kunnen niet alleen de verzekeringspolis zelf ondersteunen, maar ook helpen het proces van claimverwerking te verbeteren. Ze kunnen vergoedingen bepalen met een reeks criteria die rekening houden met het soort polis dat iemand heeft. Natuurlijk heb je ook hier de voordelen van kortere verwerkingstijden, een drastische vermindering van (menselijke) fouten en lagere kosten.
Kijken we naar de toekomst, dan zou je slimme contracten kunnen koppelen aan de Internet-of-Things technologie van voertuigen, om pay-as-you-go verzekeringen mogelijk te maken. Het zou zelfs onmiddellijke automatische afhandeling van schadeclaims na een ongeval mogelijk maken. Informatie zoals rijbewijzen, rijgegevens, ongevallenrapporten en polisgegevens verwerken we onmiddellijk. Alle partijen profiteren.
Stemmen
Beschuldigingen van stemfraude deden zich pas nog voor tijdens de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen (Biden vs Trump). Ondanks het gebruik van computersystemen die in sommige gevallen miljoenen dollars kosten, vinden fraudeurs steeds nieuwe manieren om ze te manipuleren.
Slimme contracten zijn een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor dit probleem. Ze kunnen de identiteit van een kiezer valideren en diens stem vastleggen. Mensen stemmen gegarandeerd één keer, door de onveranderlijkheid van de blockchain. Na het verstrijken van de stemperiode tellen we automatisch alle stemmen. De uitslag is dan ook luttele seconden na het einde van de stemperiode bekend! Dat scheelt heel wat formulieren, rode potloodjes en stapeltjes in de stemlokalen…