Cryptocurrency is een relatief nieuwe betaaleenheid: in feite is het een evolutie op ons digitale geld, waar we zo aan gewend zijn. Crypto is een algemene term, waar verschillende munteenheden onder vallen. De bekendste is wel de Bitcoin, die in 2009 is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om er een echte munteenheid van te maken: het streven van de Bitcoin was om een veilige manier van elektronisch bankieren op te zetten, zonder tussenkomst van banken en instellingen. Het hele systeem draait losstaande servers die over de hele wereld verspreid zijn en via het internet met elkaar communiceren: het is dus een volledig elektronisch betaalsysteem, waarbij mensen elkaar direct kunnen betalen (peer-to-peer).
Wat is cryptocurrency?
- 2 oktober 2024
- Crypto
Dubbel uitgeven
Het grootste probleem van digitaal betaalnetwerken via banken of andere organisaties, is het risico op het dubbel uitgeven van het betaalmiddel. Deze bedrijven lossen dit nu op door transacties centraal te registreren op servers die onderling gekoppeld zijn via het internet.
Betalingen verwerken we in het geval van cryptocurrency direct zonder tussenkomst van een bedrijf of centraal orgaan. Op verschillende systemen houden ze gezamenlijk een grootboek bij. Overal ter wereld worden deze gegevens continu bijgewerkt en gecontroleerd. Iedere ‘peer’ (deelnemer) in het crypto-netwerk heeft een lijst met alle transacties. Hiermee checkt een deelnemer of de toekomstige transacties. Als de balansen binnen het netwerk niet overeenkomen, dan gaat de hele transactie niet door.
Zo komt crypto aan zijn naam
Alle gegevens van crypto worden versleuteld en verspreid doorgegeven en decentraal opgeslagen. Er ligt een gedegen cryptografie aan ten grondslag: en daar heb je meteen de verklaring van de naam! Doordat alle gegevens versleuteld worden met verschillende wiskundige formules, is de kans op fraude of hacken heel klein.
Crypto achter de schermen
Wat gebeurt er eigenlijk als iemand een transactie doet met crypto? Stel dat jij Bitcoin betaalt aan je buurman. Je ondertekent deze transactie met jouw gecodeerde privé sleutel. Deze transactie wordt direct opgenomen in het blockchain netwerk, waardoor vrijwel het hele netwerk weet van deze transactie. Tegelijkertijd controleren de netwerk nodes de transactie met de balans: kloppen alle gegevens met wat er bekend is? Zij vergelijken de transactie met de bekende gegevens en geven groen licht. Daarna pas wordt de transactie goedgekeurd en wordt de betaling daadwerkelijk opgenomen in de lijst met transacties. Deze lijst met transacties noemen we een block op de blockchain. Als beloning voor hun ‘werk’ krijgen de miners een vergoeding in de vorm van de token van de crypto, in dit voorbeeld dus Bitcoins.
Dit moet je weten over crypto
Als je een betaling doet in crypto, dan staat die overboeking direct vast. Hij is op geen enkele manier terug te draaien. Zorg dus dat je altijd controleert aan wie je crypto’s overboekt, maar zorg ook dat jouw inloggegevens goed beschermd zijn. Mocht je account gehackt worden, kun je zomaar alles kwijt zijn. Bij een handelstransactie is dat anders. Wil je bijvoorbeeld Bitcoin kopen voor 30.000 USD en de prijs voor Bitcoin is nog 45.000 USD, dan blijft je handelstransactie openstaan. Je kunt hem dan annuleren tot deze is verwerkt.
Adres
Je crypto adres (vergelijkbaar met je bankrekeningnummer) is persoonlijk, maar in geval van crypto is deze niet gekoppeld aan je persoonsgegevens. Zodra je een crypto wallet aanmaakt, krijg je een adres. Zo kunnen transacties niet direct herleid worden naar een bepaald bedrijf of persoon. Betalingen en overboekingen koppelen ze aan dit adres.
Transactiekosten
Bij het handelen in cryptocurrencies betaal je transactiekosten. Vaak zijn deze kosten zichtbaar tijdens een verkoop, maar soms zitten deze kosten verwerkt in de transactie. Omdat alles loopt via een peer-to-peer netwerk is er geen controlerend orgaan die zegt wat je wel en niet mag doen. Je kunt er direct mee aan de slag, via een website of met speciale software.
Overal
Je kunt bovendien naar ieder plekje van de wereld coins overmaken. Deze unieke en eigen valuta vertegenwoordigd overal ter wereld eenzelfde waarde. En dankzij het blockchain peer-to-peer protocol werkt het razendsnel. Binnen een paar minuten tot enkele seconden (afhankelijk van netwerk en drukte) is een transactie goedgekeurd en verwerkt, waarna deze wordt verspreid in het wereldwijde netwerk.
Minen
Je hebt wel gehoord van minen, waarbij mensen hun computer inzetten om cryptocurrency te minen. Dat klinkt als een onuitputtelijke bron van inkomsten, maar het aantal bitcoins dat vrijkomt is vooraf vastgesteld. Er zal tot ongeveer 2140 gemined kunnen worden, tot het aantal wereldwijde bitcoins op 21 miljoen komt te staan.
Sparen
Tot slot is jouw saldo aan cryptocurrency echt een virtueel spaarpotje. Wat jij aan crypto hebt, is ook echt van jou, niet iets wat je aan een bank hebt uitgeleend en dat je naar believen kunt terugvorderen (en ja, dat is precies wat je doet als je geld op je spaarrekening zet!).