Kennisbank

EU keurt MiCA wetgeving goed!

De markt voor regelgeving van crypto-activa is voortdurend in beweging en verschilt sterk van land tot land. Over het algemeen is er echter een groeiende trend richting meer regelgeving en toezicht op de crypto-markt. Regelgevers proberen deze snelgroeiende sector te begrijpen en te reguleren. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke gebieden waarop regelgevers zich richten bij het reguleren van de crypto-activamarkt. Dit omvat het beheersen van de risico’s van witwassen van geld en terrorismefinanciering, het beschermen van beleggers tegen frauduleuze activiteiten, en het vaststellen van belastingregels voor crypto-activa.

Het Europees Parlement

Wat is MiCA eigenlijk?

MiCA staat voor Markets in Crypto-Assets en is een regelgevend initiatief van de Europese Unie (EU) om de regels te harmoniseren voor het aanbieden van crypto-activa en de werking van crypto-activa-uitwisselingen in de EU. Het doel van MiCA is om een duidelijk en consistent kader te bieden voor het reguleren van de crypto-activamarkt. Zo worden beleggers beschermt en innovatie bevorderd. Het wetsvoorstel voor MiCA werd gepubliceerd in september 2020 en omvat verschillende belangrijke bepalingen. Enkele van de belangrijkste elementen van MiCA zijn onder meer:

  • Een duidelijke definitie van wat een “crypto-activum” is
  • Vereisten voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van crypto-activadiensten in de EU
  • Regels voor de werking van crypto-activa-uitwisselingen, inclusief transparantievereisten voor orderboeken en regels voor het bewaren van activa
  • Regels voor de bescherming van beleggers, inclusief vereisten voor informatieverstrekking en geschiktheids- en kennisverificaties
  • Maatregelen om witwassen van geld en terrorismefinanciering te voorkomen, inclusief vereisten voor het melden van verdachte transacties

Met de implementatie van de MiCA-wetgeving zal de Europese Unie (EU) een uniforme aanpak van de regulering van crypto-activa hanteren in alle 27 lidstaten. De wet is gericht op bedrijven die bekend staan als crypto-activadienstverleners (CASP’s). Dit zijn bedrijven die handelsplatformen beheren of crypto-activa op de markt brengen.

Wanneer krijgen we te maken met MiCA?

De MiCA-wetgeving treedt niet onmiddellijk in werking. Deze moet eerst worden goedgekeurd door de Europese Raad voordat het officieel wordt. De regelgeving met betrekking tot stablecoins zal van kracht worden in juli van het komende jaar. Dit terwijl de rest van de regelgeving pas van toepassing zal zijn in januari 2025. De Europese effectentoezichthouder, ESMA, is verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe regels.

Het Europees Parlement verklaarde in een persbericht dat de MiCA-wetgeving alle crypto-activa omvat die momenteel niet onder bestaande wetgeving vallen, inclusief uitgevers van tokens en aanbieders van crypto-handelsdiensten. De industrie zal moeten voldoen aan regels met betrekking tot transparantie, openbaarmaking, autorisatie en toezicht op transacties om de bescherming van klanten te waarborgen.


Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties
Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web. De FBI is een belangrijke speler …