SVB Bankencrisis

Silicon Valley Bank (SVB) is door de Californische autoriteiten gesloten omdat het niet is gelukt geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. De bank kon daardoor niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtingen. SVB had leningen afgesloten toen de rentes laag waren, maar nu die de laatste maanden flink zijn verhoogd, had de bank moeite om zijn leningen te herfinancieren. Door de noodzaak van de bank om obligaties van de hand te doen, vrezen beleggers dat ook andere bedrijven in de bankensector te maken krijgen met stevige verliezen op obligaties. 

Het kantoor van Silicon Valley Bank aan Tasman Drive in San Jose, Californië, met moderne glazen gevels en groene bomen langs de weg.

SVB heeft relaties met de crypto-wereld, omdat het een belangrijke speler is in de Amerikaanse fintech-industrie. SVB biedt diensten aan voor technologiebedrijven, waaronder veel fintech- en cryptocurrency-bedrijven, zoals Coinbase en Ripple. De bank heeft ook geïnvesteerd in diverse crypto- en blockchain-startups. SVB heeft dus indirecte relaties met de crypto-wereld via zijn diensten voor fintech-bedrijven en directe relaties via zijn investeringen in crypto- en blockchain-startups. 

Als een bank zoals SVB omvalt, kan dit enkele gevolgen hebben voor de crypto-wereld. Dit kan een negatief effect hebben op de specifieke crypto- en blockchain-startups waarin de bank heeft geïnvesteerd, aangezien deze startups mogelijk afhankelijk zijn van de financiële ondersteuning en diensten van SVB. Aan de andere kant kan het vertrouwen van investeerders in de banksector in het algemeen afnemen. We hebben gezien dat mensen hun geld van de rekening zijn gaan halen, een zogenaamde bankrun. Mensen zoeken naar een mogelijkheid om betere rendement elders te gaan halen of naar een veiligere haven te gaan. De recente stijging van onder andere Bitcoin wordt hier aan toegeschreven.

John-Paul Straver

John-Paul Straver