Toepassingen van blockchain

Er zijn veel toepassingen van blockchain. We beschrijven hier een aantal toepassingen.

Cryptovaluta

Bij het grote publiek is blockchain bekend door cryptovaluta, waarvan Bitcoin wel de bekendste is. Maar er zijn al duizenden verschillende cryptovaluta, zoals Ethereum en Cordano, met talloze varianten die daarop zijn gebaseerd. Elke valuta hanteert zijn eigen variant op gebied van consensusmethode, toepassingsgebied en snelheid.

Logistiek

Blockchaintechnologie maakt de logistiek transparanter. Met alle beschikbare informatie kunnen bedrijven de blockchain inzetten om materialen tot aan de bron te traceren, de echtheid en herkomst te bewijzen en de goederenstroom te versnellen. De techniek is in bijna elke sector omzetbaar. BMW gebruikt als toepassing bijvoorbeeld de blockchain VeChain voor het opslaan van gegevens als kilometerstand en reparaties aan de auto om zo fraude met dit soort gegevens te voorkomen. 

Publieke sector

Er zijn op dit moment in verschillende landen onderzoeken gestart of blockchain kan worden ingezet als officieel register voor activa van overheid en burgers, zoals gebouwen, huizen, voertuigen en patenten. Blockchains kunnen ook worden ingezet bij het stemmen tijdens verkiezingen, het verminderen van fraude en het verbeteren van administratieve taken, zoals inkoop. Met blockchain kunnen bijvoorbeeld workflows worden bewaakt, waaruit moet blijken of de juiste experts en organisaties zijn ingehuurd.

Human Resource Management

Tijdens sollicitatieprocedures gaat er heel wat tijd verloren aan het nalopen van alle aangeleverde gegevens van een kandidaat. Als alle opleidingen, certificeringen en werkervaring in blockchain worden vastgelegd, vormt dat voor HR-professionals een geweldig efficiënte manier om alle data te verifiëren en een compleet beeld te krijgen van de achtergrond van de kandidaten.

Zorg

Patiëntgegevens bij de dokter of uit het ziekenhuis worden vaak nog per post verstuurd naar andere zorgverleners, om vervolgens handmatig ingevoerd te worden in de computer. Een duur, foutgevoelig en traag proces. Met blockchain technologie kan het sneller, goedkoper en fouten zijn nagenoeg onmogelijk. Daarnaast is de patiënt zelf eigenaar van de data, wel zo prettig.

Verzekeren

Op de blockchain kunnen afspraken tussen bijvoorbeeld een zorgverzekeraar en een klant worden vastgelegd. Op het moment dat je zorg krijgt, kan via de blockchain bepaald worden of je hiervoor verzekerd bent. Zo ja, dan wordt het automatisch vergoed. Dus geen tijdrovende procedures meer aan de kant van de verzekeraar.

Nutssector

Binnen nutssector zijn er meerdere toepassingen mogelijk met blockchain: voor de directe verkoop (peer-to-peer) van zonne-energie tussen buren, de energiehandel tussen nutsbedrijven, automatische facturering bij autonome oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en nog veel meer.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

MicroStrategy Investeert $593,3 Miljoen in Bitcoin
MicroStrategy heeft zijn Bitcoin-portfolio verder uitgebreid door in november 2023 nog eens $593,3 miljoen aan de cryptocurrency toe te voegen. Een Aanzienlijke Investering In de nieuwste zet van MicroStrategy heeft het bedrijf aangekondigd dat het nog eens $593,3 miljoen heeft …
FCA VK keurt tokenisatie goed
De Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de tokenisatie van beleggingsfondsen goedgekeurd. Dit betekent dat fondsenmanagers nu tokens kunnen uitgeven die vertegenwoordigen een deel van een beleggingsfonds. Wat is tokenisatie? Tokenisatie is een manier om activa, zoals …
Celsius Network krijgt goedkeuring herstructureringsplan
Een Nieuwe Start Na Financiële Tegenslag In een recente ontwikkeling heeft de rechtbank in New York het herstructureringsplan van Celsius Network goedgekeurd. Deze goedkeuring markeert een keerpunt voor het crypto platform na een periode van financiële onzekerheid. Het plan stelt …