Voordelen van blockchain

Voordelen van blockchain

De techniek achter blockchain is uniek in zijn soort en biedt tal van toepassingsgebieden. Maar waarom zouden we afstappen van de systemen waar we al zo lang mee werken? We zetten een paar voordelen van blockchain voor je op een rij:

Transparantie

Informatie in blockchains is zichtbaar voor alle deelnemers. Het wijzigen van informatie is niet mogelijk. Risico’s op fraude sluiten we uit. Voordeel: Het vertrouwen neemt toe. 

Veiligheid

De blockchain is verspreid en versleuteld. Dat maakt het moeilijk om het systeem te hacken. 

Minder tussenpersonen

Blockchain is een zuiver peer-to-peer netwerk. Gebruikers handelen rechtstreeks met elkaar, zonder tussenkomst van een derde partij. Zo worden processen efficiënter, zijn er minder risico’s op foutief ingevoerde data en zijn de transactiekosten lager dan bij bijvoorbeeld het bankensysteem.  

Traceerbaarheid

Data op de blockchain is onveranderlijk en daarmee de ideale manier om bijvoorbeeld (de herkomst van) artikelen in logistieke stromen te traceren en te bewaken. 

Snellere processen

Een ander voordeel: Blockchain versnelt de afwikkeling van (betaling-)processen waarbij normaliter meerdere partijen zijn betrokken. Transacties voeren ze uit binnen enkele minuten afhankelijk van de blockchain type. Transacties tijdens kantooruren is verledentijd.

Automatisering

Blockchain is programmeerbaar. Daardoor kunnen Smart Contracts (applicaties op de blockchain) acties, gebeurtenissen en betalingen automatisch in gang zetten zodra er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Data beveiliging

Informatie wordt via een consensusproces geverifieerd en aan de blockchain toegevoegd. De data zelf wordt een hash gecodeerd middels een reeks letters en cijfers. Deelnemers in het netwerk kunnen de informatie niet vertalen zonder sleutel.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

PayPal versterkt de brug naar web3 betalingen
De recente aankondiging van PayPal over de introductie van 'on- en off-ramps' voor Web3-betalingen is een grote overwinning voor de wereld van crypto en blockchain. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van grotere acceptatie en integratie van digitale …
Visa en Circle: samenwerking voor de toekomst van financiën
Een baanbrekende alliantie De recente aankondiging van de samenwerking tussen Visa en Circle markeert een baanbrekende stap voorwaarts voor de financiële wereld en de bredere acceptatie van digitale valuta. In een tijd waarin de fintech-revolutie de traditionele financiële sector opschudt, …
Blockchain: de toekomst van traditionele financiële markten
Een revolutionaire stap van de London Stock Exchange Group De London Stock Exchange Group (LSEG) heeft ambitieuze plannen onthuld voor een nieuw digitaal marktbedrijf dat traditionele financiële activa zal verhandelen op de blockchain-technologie, die vooral bekend staat om zijn rol …