Voordelen van blockchain

Voordelen van blockchain

De techniek achter blockchain is uniek in zijn soort en biedt tal van toepassingsgebieden. Maar waarom zouden we afstappen van de systemen waar we al zo lang mee werken? We zetten een paar voordelen van blockchain voor je op een rij:

Transparantie

Informatie in blockchains is zichtbaar voor alle deelnemers. Het wijzigen van informatie is niet mogelijk. Risico’s op fraude sluiten we uit. Voordeel: Het vertrouwen neemt toe. 

Veiligheid

De blockchain is verspreid en versleuteld. Dat maakt het moeilijk om het systeem te hacken. 

Minder tussenpersonen

Blockchain is een zuiver peer-to-peer netwerk. Gebruikers handelen rechtstreeks met elkaar, zonder tussenkomst van een derde partij. Zo worden processen efficiënter, zijn er minder risico’s op foutief ingevoerde data en zijn de transactiekosten lager dan bij bijvoorbeeld het bankensysteem.  

Traceerbaarheid

Data op de blockchain is onveranderlijk en daarmee de ideale manier om bijvoorbeeld (de herkomst van) artikelen in logistieke stromen te traceren en te bewaken. 

Snellere processen

Een ander voordeel: Blockchain versnelt de afwikkeling van (betaling-)processen waarbij normaliter meerdere partijen zijn betrokken. Transacties voeren ze uit binnen enkele minuten afhankelijk van de blockchain type. Transacties tijdens kantooruren is verledentijd.

Automatisering

Blockchain is programmeerbaar. Daardoor kunnen Smart Contracts (applicaties op de blockchain) acties, gebeurtenissen en betalingen automatisch in gang zetten zodra er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Data beveiliging

Informatie wordt via een consensusproces geverifieerd en aan de blockchain toegevoegd. De data zelf wordt een hash gecodeerd middels een reeks letters en cijfers. Deelnemers in het netwerk kunnen de informatie niet vertalen zonder sleutel.


Laatste artikelen

Help, mijn kinderen hebben crypto!
Cryptocurrency is een relatief nieuwe financiële markt. Veel jongeren experimenteren met het aankopen en handelen in cryptocurrency. Om deze reden is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan en hoe je hiermee om …
Bitdenex
Bitdenex is een crypto exchange gevestigd in Almere. Bitdenex is in 2018 begonnen. Het is een makkelijk platform in in het gebruik voor beginners. Betaalgemak Bitdenex ondersteunt maar één methode om te betalen: Bankoverschrijving (SEPA). Handelsmogelijkheden Bitdenex biedt een beperkt …
Bux0
Bux0 is een crypto exchange gevestigd in Amsterdam. Bux0 is in 2014 begonnen en hebben op het moment van schrijven ruim 700.000 klanten. Het is een makkelijke platform voor beginners en je kan ook handelen in aandelen en ETF's. Betaalgemak …