Voordelen van blockchain

Voordelen van blockchain

De techniek achter blockchain is uniek in zijn soort en biedt tal van toepassingsgebieden. Maar waarom zouden we afstappen van de systemen waar we al zo lang mee werken? We zetten een paar voordelen van blockchain voor je op een rij:

Transparantie

Informatie in blockchains is zichtbaar voor alle deelnemers. Het wijzigen van informatie is niet mogelijk. Risico’s op fraude sluiten we uit. Voordeel: Het vertrouwen neemt toe. 

Veiligheid

De blockchain is verspreid en versleuteld. Dat maakt het moeilijk om het systeem te hacken. 

Minder tussenpersonen

Blockchain is een zuiver peer-to-peer netwerk. Gebruikers handelen rechtstreeks met elkaar, zonder tussenkomst van een derde partij. Zo worden processen efficiënter, zijn er minder risico’s op foutief ingevoerde data en zijn de transactiekosten lager dan bij bijvoorbeeld het bankensysteem.  

Traceerbaarheid

Data op de blockchain is onveranderlijk en daarmee de ideale manier om bijvoorbeeld (de herkomst van) artikelen in logistieke stromen te traceren en te bewaken. 

Snellere processen

Een ander voordeel: Blockchain versnelt de afwikkeling van (betaling-)processen waarbij normaliter meerdere partijen zijn betrokken. Transacties voeren ze uit binnen enkele minuten afhankelijk van de blockchain type. Transacties tijdens kantooruren is verledentijd.

Automatisering

Blockchain is programmeerbaar. Daardoor kunnen Smart Contracts (applicaties op de blockchain) acties, gebeurtenissen en betalingen automatisch in gang zetten zodra er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Data beveiliging

Informatie wordt via een consensusproces geverifieerd en aan de blockchain toegevoegd. De data zelf wordt een hash gecodeerd middels een reeks letters en cijfers. Deelnemers in het netwerk kunnen de informatie niet vertalen zonder sleutel.


Laatste artikelen

Portfolio management
Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen …
Risicomanagement
In het artikel over portfolio management hebben we het gehad over de SMART-manier van doelen stellen. Ongetwijfeld bevat jouw plan een toekomst met rendement! Dit rendement wil je uiteraard beschermen en dan is goed risicomanagement belangrijk. Een risico is een …
Hoe verstuur en ontvang je cryptocurrency?
Je hebt je eerste crypto’s gekocht bij een handelsplatform en wilt er een betaling mee doen of overmaken naar een andere wallet. Misschien heb je een NFT op het oog, of heb je via marktplaats iets moois gevonden en wil …