Zo houd jij je crypto’s veilig

Crypto’s zijn absoluut trending, waarbij in 2021 vooral de opkomst van NFT’s opviel. NFT staat voor non-fungible tokens, waarbij het een uniek (digitaal) object vertegenwoordigd in plaats van gebruik te worden als generiek betaalmiddel. Maar ook de handel in cryptovaluta heeft een mooie groei doorgemaakt. En daarmee is het belangrijk om te weten hoe jij jouw crypto veilig bewaart. Zo houd jij je crypto’s veilig!

Manieren om je crypto te bewaren

Crypto’s zijn tokens die op een blockchain draaien, of het nu gaat om tokens, coins of NFT’s. Al jouw crypto’s zitten in je crypto wallet. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je crypto wilt opslaan. Zo moet je weten op welk blockchain-netwerk ze draaien. Ieder netwerk heeft namelijk zijn eigen crypto’s, met een eigen protocol. En voor ieder netwerk heb je een eigen wallet adres nodig!

Simpel gezegd: je kunt Ethereum-tokens niet opslaan in een Bitcoin-wallet.

Het belang van veilige opslag voor crypto

Crypto kan ontzettend veel waard worden of zijn. Het kan na aanschaf snel stijgen en in waarde vermeerderen. Voor de ene crypto gaat die vlieger wat meer op dan de ander, maar het is en blijft waardevol. Daar moet je zuinig mee omspringen! Zeker met je toegangscodes en seed phrase, waarmee je overal toegang krijgt tot je wallet.

Niet alleen omdat je geld kunt verliezen: ook criminelen richten hun pijlen steeds meer op crypto. Vooral de hoge waarde van crypto’s werkt als een magneet voor criminelen, omdat zij hier heel rijk mee kunnen worden. Ze zullen daarom ook beter hun best doen om een wallet met veel crypto’s te hacken, dan een wallet met een paar Ethereum-munten.

Tips voor de beste wallet beveiliging

Je begrijpt dat zo’n seed phrase dé weg voor criminelen is om toegang te krijgen tot jouw wallet! Bewaar jouw seed phrase goed, op een veilige plek. Sla hem nooit digitaal op, zeker niet als zo’n apparaat is aangesloten op het internet. In dat geval hebben hackers namelijk altijd de mogelijkheid om erbij te komen. Schrijf hem op een stuk papier en bewaar hem op een veilige plek, zoals een kluis. Of bewaar de seed phrase als tekstbestand op een USB-stick! Als je voor extra veiligheid wilt gaan, kun je er nog voor kiezen om de seed phrase weg te schrijven in een versleuteld document.

Gebruik een hardware wallet

Naast het opslaan van je wallet op een server of desktop kun je er ook gebruik maken van een hardware wallet. Het lijkt heel erg als de oplossing met een computer als host, maar dat is het niet. Een hardware wallet is een USB-stick waar jouw private keys op staan. Zodra je die USB-stick uit de computer of laptop haalt, zijn de gegevens ook weg (en kunnen ze niet meer uitgelezen of gestolen worden door hackers). Natuurlijk moet je zo’n hardware wallet op een veilige plek bewaren, bij voorkeur in een brandwerende kluis.

Ga je op zoek naar een hardware wallet, dan zul je verschillende soorten tegenkomen. De bekendste wallets zijn van Trezor en Ledger. Zij maken veilige hardware wallets, die bovendien makkelijk in gebruik zijn.

Je wachtwoord kiezen

Kies een uniek wachtwoord voor je wallet. Je kunt dit laten maken door een wachtwoordgenerator, zoals die in je browser kan worden aangemaakt. Bovendien kun je het wachtwoord laten opslaan in diens wachtwoordenkluis. Dit zijn echt unieke wachtwoorden, die lastig te kraken zijn voor veel hackers. Wil je jouw wachtwoord zelf verzinnen? Maak dan gebruik van kleine en grote letters, cijfers en speciale tekens. Daarbij kun je zelfs zinnen gebruiken als wachtwoord! Een extra veilig systeem ontstaat wanneer je voor al je accounts een uniek wachtwoord hebt, zodat de schade van een gelekt wachtwoord beperkt blijft.

2FA

Bij 2FA – ofwel 2-Factor-Authentication – gebruik je een extra handeling om in te loggen. Zo moet je bijvoorbeeld eerst een wachtwoord invoeren, waarna je een Sms-bericht krijgt met een code die je moet invullen om verder te gaan. Je kunt ook gebruikmaken van authenticatie-apps, zoals Okta of Google Authenticator. Maak hier altijd gebruik van, daarmee is het voor hackers vrijwel onmogelijk om je wallet te kraken.

Waarom je nooit je computerscherm moet delen

In onze thuiswerk maatschappij is het steeds normaler om je computerscherm te delen. Met de helpdesk van je bedrijf, wellicht, of om je collega’s uit de brand te helpen. Met software als Teamviewer kan iemand op afstand jouw computer besturen om je verder te helpen. Dat klinkt handig, maar je weet nooit precies wat ze doen. Ze kunnen zonder problemen door je bestanden neuzen, of software installeren op jouw computer. Niet om je meteen paranoïde te maken, maar gebruik je wallet bij voorkeur op een aparte computer waar dit niet gebeurt!

Niet klikken

Dit is iets wat voor iedereen geldt, maar wat tastbaarder wordt als je met crypto in de weer gaat. Klik nooit op een link wanneer je niet weet waar je naartoe gaat. Niet als je op het internet surft, maar ook niet via een mailtje. Krijg je onverwacht een e-mail van iemand met een link of bestand? Klik hier nooit op en download ook nooit bestanden uit deze e-mail. Ook niet als je die persoon kent! Je kunt de e-mail het beste direct rapporteren als spam en verwijderen uit je mailbox. Meer info over het herkennen van spam lees je in dit artikel.

Klik je wel op een link, dan loop je het risico dat er een bestand gedownload wordt waarmee hackers op afstand je computer kunnen gebruiken. Zo zouden ze toegang kunnen krijgen tot je wallet.

Seed phrase

Wanneer je een wallet aanmaakt, krijg je altijd een privésleutel. Deze sleutel wordt een seed phrase genoemd. Dit is een combinatie van (vaak) 12 tot 24 woorden, waarmee je toegang tot jouw wallet kunt terugkrijgen. Verlies je jouw laptop of gaat je computer stuk? Dan kun je met jouw seed phrase je wallet op een ander apparaat opnieuw activeren. Bewaar de seed phrase op een veilige plek, waar niemand hem zomaar kan vinden. Komt hij in de verkeerde handen, dan ben jij ook meteen de toegang tot jouw wallet kwijt.

Het is dan ook heel belangrijk dat je jouw wallet goed beveiligd. Lees hier onze tips om fraude te voorkomen!

John-Paul Straver

John-Paul Straver