Kennisbank

Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties

Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web.

De FBI is een belangrijke speler in de strijd tegen illegale activiteiten op het Dark Web. Zij hebben het Joint Criminal Opioid and Darknet Enforcement (JCODE) team opgericht om deze activiteiten te bestrijden. Dit team heeft in 2022 meer dan 200 personen aangehouden en meer dan 100 Dark Web-marktplaatsen en -forums in beslag genomen.

Operatie SpecTor

In een gezamenlijke operatie, genaamd SpecTor gecoordineerd door Europol, hebben wetshandhavingsinstanties uit de Verenigde Staten en Europa recentelijk de illegale handel van druks op dark web in beslag genomen en 288 mensen gearresteerd. Het dark web staat bekend om de verkoop van illegale goederen, zoals drugs, wapens en gestolen persoonlijke informatie, en accepteert betalingen in cryptocurrency. Het traceren van cryptocurrency heeft ook een centrale rol gespeeld bij het uitbreiden van de doelen van de operatie.

crime scene do not cross signage

Crypto-transacties makkelijk te volgen

De operatie heeft een aanzienlijke slag toegebracht aan de wereld van de illegale handel op het dark web en is een belangrijke stap in de strijd tegen crypto-gerelateerde criminaliteit. De inbeslagname laat zien dat wetshandhavers over de hele wereld steeds meer aandacht besteden aan het opsporen van illegale activiteiten die gebruikmaken van cryptocurrency.

Dankzij voormalige takedowns, hebben de wetshandhavingsinstanties veel informatie over personen tot hun beschikking om operatie SpecTor goed uit te voeren. Dark web marktplaatsen worden beheerd via het TOR-netwerk en accepteren alleen betalingen in cryptocurrencies om zo anoniem mogelijk te blijven. De wetshandhavingsinstanties hebben echter de crypto-transacties kunnen traceren die door de gebruikers van de marktplaatsen werden uitgevoerd, waardoor ze in staat waren om de handel in illegale goederen te ontdekken en in beslag te nemen.

Toekomst voor crypto

Het succes van “Operation Spector” toont aan dat wetshandhavingsinstanties steeds beter in staat zijn om crypto-transacties te traceren en illegale activiteiten op het dark web op te sporen. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de illegale handel in drugs en andere illegale goederen. Het onderstreept ook het belang van een duidelijk regelgevend kader voor cryptocurrencies om illegale activiteiten te voorkomen en te bestraffen.

Hoewel de inbeslagname van de dark web laat zien dat de autoriteiten nog steeds waakzaam zijn tegen het misbruik van cryptocurrency, zou het moeten dienen als een herinnering aan het belang van de verantwoordelijke en wettelijke toepassing van cryptocurrency. In plaats van het afwijzen van cryptocurrency als een geheel, moeten we samenwerken om het potentieel ervan te benutten en tegelijkertijd misbruik te voorkomen.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

Waarom crypto het geld van de toekomst is (en waarom sommige mensen het nog steeds niet begrijpen)
Cryptocurrencies hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de moderne financiële wereld. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn en het concept niet volledig begrijpen. In dit artikel leggen we …
Primeur in 2010: Eerste productaankoop met bitcoin zet digitale valuta op de kaart
In 2010 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats die de geschiedenis van cryptocurrencies zou markeren. Voor het eerst werd een fysiek product aangeschaft met bitcoin, een opkomende digitale valuta die destijds nog in de kinderschoenen stond. Deze mijlpaal van een …
First Republic Bank omgevallen en overgenomen door JP Morgan
1 mei 2023 – First Republic Bank omgevallen en overgenomen door JP Morgan. Op 1 mei heeft de bekende Amerikaanse bank First Republic Bank bekend gemaakt dat het failliet is verklaard en dat JP Morgan de bank voor 10 miljard …