Kennisbank

Politie operatie SpecTor neemt illegale handel op dark web onder vuur met behulp van crypto transacties

Het Dark Web, een schaduwrijk deel van het internet, is vaak in opspraak vanwege illegale praktijken. Recentelijk hebben wetshandhavingsinstanties wereldwijd echter grote successen geboekt in het bestrijden van criminele activiteiten op het Dark Web.

De FBI is een belangrijke speler in de strijd tegen illegale activiteiten op het Dark Web. Zij hebben het Joint Criminal Opioid and Darknet Enforcement (JCODE) team opgericht om deze activiteiten te bestrijden. Dit team heeft in 2022 meer dan 200 personen aangehouden en meer dan 100 Dark Web-marktplaatsen en -forums in beslag genomen.

Operatie SpecTor

In een gezamenlijke operatie, genaamd SpecTor gecoordineerd door Europol, hebben wetshandhavingsinstanties uit de Verenigde Staten en Europa recentelijk de illegale handel van druks op dark web in beslag genomen en 288 mensen gearresteerd. Het dark web staat bekend om de verkoop van illegale goederen, zoals drugs, wapens en gestolen persoonlijke informatie, en accepteert betalingen in cryptocurrency. Het traceren van cryptocurrency heeft ook een centrale rol gespeeld bij het uitbreiden van de doelen van de operatie.

crime scene do not cross signage

Crypto-transacties makkelijk te volgen

De operatie heeft een aanzienlijke slag toegebracht aan de wereld van de illegale handel op het dark web en is een belangrijke stap in de strijd tegen crypto-gerelateerde criminaliteit. De inbeslagname laat zien dat wetshandhavers over de hele wereld steeds meer aandacht besteden aan het opsporen van illegale activiteiten die gebruikmaken van cryptocurrency.

Dankzij voormalige takedowns, hebben de wetshandhavingsinstanties veel informatie over personen tot hun beschikking om operatie SpecTor goed uit te voeren. Dark web marktplaatsen worden beheerd via het TOR-netwerk en accepteren alleen betalingen in cryptocurrencies om zo anoniem mogelijk te blijven. De wetshandhavingsinstanties hebben echter de crypto-transacties kunnen traceren die door de gebruikers van de marktplaatsen werden uitgevoerd, waardoor ze in staat waren om de handel in illegale goederen te ontdekken en in beslag te nemen.

Toekomst voor crypto

Het succes van “Operation Spector” toont aan dat wetshandhavingsinstanties steeds beter in staat zijn om crypto-transacties te traceren en illegale activiteiten op het dark web op te sporen. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de illegale handel in drugs en andere illegale goederen. Het onderstreept ook het belang van een duidelijk regelgevend kader voor cryptocurrencies om illegale activiteiten te voorkomen en te bestraffen.

Hoewel de inbeslagname van de dark web laat zien dat de autoriteiten nog steeds waakzaam zijn tegen het misbruik van cryptocurrency, zou het moeten dienen als een herinnering aan het belang van de verantwoordelijke en wettelijke toepassing van cryptocurrency. In plaats van het afwijzen van cryptocurrency als een geheel, moeten we samenwerken om het potentieel ervan te benutten en tegelijkertijd misbruik te voorkomen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste artikelen

MicroStrategy Investeert $593,3 Miljoen in Bitcoin
MicroStrategy heeft zijn Bitcoin-portfolio verder uitgebreid door in november 2023 nog eens $593,3 miljoen aan de cryptocurrency toe te voegen. Een Aanzienlijke Investering In de nieuwste zet van MicroStrategy heeft het bedrijf aangekondigd dat het nog eens $593,3 miljoen heeft …
FCA VK keurt tokenisatie goed
De Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de tokenisatie van beleggingsfondsen goedgekeurd. Dit betekent dat fondsenmanagers nu tokens kunnen uitgeven die vertegenwoordigen een deel van een beleggingsfonds. Wat is tokenisatie? Tokenisatie is een manier om activa, zoals …
Celsius Network krijgt goedkeuring herstructureringsplan
Een Nieuwe Start Na Financiële Tegenslag In een recente ontwikkeling heeft de rechtbank in New York het herstructureringsplan van Celsius Network goedgekeurd. Deze goedkeuring markeert een keerpunt voor het crypto platform na een periode van financiële onzekerheid. Het plan stelt …