Wie in crypto’s wil investeren (of andere zaken zoals edelmetaal, vastgoed of aandelen) doet er goed aan om dit met een plan te doen. Hier liggen volgens ons bepaalde principes en regels aan ten grondslag die je in staat stellen op verantwoorde wijze je financiële plan uit te voeren. Dit artikel geeft je geen financieel advies maar de principes die wij volgen. Je moet zelf jouw plan maken.
Wij vinden het belangrijk dat je jezelf de juiste financiële gewoonten aanleert. Dit is de basis en misschien volg je de meeste principes al. Maar misschien ook niet en daarom zetten wij ze op een rij. Wij geloven dat je op deze manier de verantwoordelijkheid durft te nemen voor jouw financiële toekomst. Met onderstaande principes ben je zelf in controle en bepaal je zelf hoe je ervoor zorgt dat je financieel gezond blijft.
Tot slot willen we vermelden dat onze principes zijn gericht op een plan voor de lange termijn.
Grip op persoonlijke financiën
Als je wilt investeren in crypto, dan moet je wel een deel van je inkomsten opzij kunnen zetten om dit mee te doen. Met andere woorden: Je kunt sparen. Maar hoe maak je de juiste keuzes en verdeling tussen wat te sparen en wat te investeren?
Betaal eerst jezelf
Veel mensen kiezen ervoor om eerst alle rekeningen te betalen en dan zien ze wel wat er aan het einde van de maand overblijft van hun inkomsten. Dat klinkt logisch, maar als je consistent je beleggingsportefeuille wilt opbouwen dan draaien wij hem om. Spaar 10% van je totale maandelijkse inkomen en leer om van de overige 90% te leven. Daarbij gaat die 10% eerst naar je spaarpot en daarna komen de rekeningen. Klinkt eenvoudig, maar vergt wel een plan met betrekking tot je inkomsten en uitgaven.
Hou je inkomsten en uitgaven in de gaten
Het is verstandig om bij te houden wat er binnenkomt aan geld en wat je uitgeeft. Vooral als je uitgaat het 90 / 10 principe wat we hierboven beschreven hebben. Je inkomen staat meestal voor een langere periode vast en kun je vaak niet zomaar beïnvloeden.
Wat wel kan is besparen op je uitgaven. Een deel van je uitgaven staan ook vast, zoals huur, hypotheek, energie, verzekeringen, etc. Het is lastig hier snel op te besparen, maar voor de langere termijn kan het veel opleveren. Je kunt bijvoorbeeld zuiniger met energie om gaan of kijken naar goedkopere verzekeringen.
Daarnaast heb je ook eten en kleding nodig. Deze zijn essentieel, maar ook op deze uitgaven kun je besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper (huismerken) en slimmer (aanbiedingen kopen).
Tot slot hebben we allemaal wel abonnementen op tijdschriften, Spotify, Netflix, etc. Hier kun je meestal gemakkelijk vanaf en bedenk dus of je dit alles echt nodig hebt.
Bepaal je buffer
De rente op een spaarrekening is laag en onaantrekkelijk. Het is toch verstandig om geld apart te hebben staan om onverwachte uitgaven op te vangen. De hoogte van een verstandige buffer verschilt per huishouden. Wil je weten wat voor jouw situatie een goede buffer is? Dat bereken je met de Nibud BufferBerekenaar.
Buffer in liquide middelen
Het geld in je buffer moet je op korte termijn kunnen gebruiken. Het is verstandig om de buffer in liquide middelen aan te houden op bijvoorbeeld een spaarrekening. Het is niet de bedoeling om hiermee te speculeren of om het in vastgoed te stoppen.
Wat wij zonde vinden is dat die buffer op een spaarrekening niets staat te doen. Tel daarbij de inflatie op en dan rendeert je buffer negatief. Met andere woorden: Je moet een steeds hogere buffer aanhouden om geen koopkracht te verliezen!
Wat kun je doen met je buffer
Heb je de buffer bepaald die je wilt aanhouden? Dan zou je deze aan het werk kunnen zetten in crypto’s. Wij hebben goede ervaringen met Nederlandse en buitenlandse platformen waar je met je crypto’s rente kunt verdienen. Het grote voordeel is dat je buffer liquide blijft, omdat je makkelijk en snel weer terug kunt wisselen naar euro’s.
Een andere mogelijkheid is zelf crypto’s te staken. Dit vergt meer technische kennis van DeFi, het netwerk en de wallets van de crypto waarmee je dit wilt doen. Hou er wel rekening mee dat voor een aantal protocollen en netwerken een lock-up periode geldt. Dit betekent dat je niet meteen over je crypto’s kunt beschikken als je stopt met staken! Bekijk ons overzicht met DeFi producten en blockchain netwerken om de verschillende rewards te vergelijken of plan een afspraak in voor begeleiding.
Wat kun je doen met extra geld
Je hebt je buffer aan het werk gezet en je hebt extra geld om te investeren? Dan kun je zelf gaan bepalen of je dit in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of crypto’s stopt. Dit is sterk afhankelijk van jouw voorkeuren en toekomstvisie. Wederom: Maak een afspraak met ons als je hierover met ons wilt sparren, maar wij geven je geen advies, de keuze is aan jou!
Riskeer NOOIT meer dan je wilt verliezen
Crypto’s (en andere beleggingen) kunnen sterk fluctueren in prijs. Riskeer NOOIT meer dan je wilt verliezen. Ga vooral ook geen geld lenen om mee te beleggen!
Leidende principes bij investeren
Je hebt grip op je financiën, bepaald wat je buffer is en hoeveel je wilt investeren. Dan komt de volgende vragen: Wat is je doel? Waar wil je in investeren? Voor welke termijn? Kortom: Wat is je plan? Dit kunnen en mogen wij niet voor je bepalen. Ons uitgangspunt is dat door zelf je plan te maken je zelf je verantwoordelijkheid neemt voor je financiële toekomst.
Wat wij wel kunnen is onze leidende principes delen met je. Deze principes proberen we zo goed mogelijk te volgen.
Investeer in producten die je begrijpt
Beleg je geld in een product of instrument dat je volledig begrijpt. Er zijn veel verschillende soorten beleggingsproducten, de één nog complexer dan de andere. Vaak wordt je als beginner overspoeld met allerlei informatie en mogelijkheden. Dat maakt het allemaal niet overzichtelijker.
In de wereld van blockchain en crypto is het niet anders. Daarom zijn wij deze website begonnen: Samen de eerste stappen zetten en duidelijkheid scheppen. Onze kennisbank is gevuld met basisinformatie en terminologie om ervoor te zorgen dat je begrijpt waarin je wilt investeren. We vinden het belangrijk dat je ook zelf onderzoekt of crypto wat voor je is. On The Chain biedt je de mogelijkheid om ook met ons hierover te sparren.
Zet je emoties uit
Als het aankomt op investeren spelen met name twee krachtige emoties: Angst (Fear, Uncertainty and Doubt – FUD) en Hebzucht (Fear Of Missing Out – FOMO). Het komt veel voor dat mensen deze emoties hun beleggingsgedrag laten beïnvloeden. Je hebt bijvoorbeeld een crypto project geanalyseerd en je in wilt investeren. Als je eenmaal op de koop knop hebt gedrukt, verandert je van rationele belegger op slag in een emotionele. Daalt de koers, dan slaat de twijfel toe en omgekeerd ook: Stijgt de koers dan begint de angst om winst te laten glippen. Het klinkt logisch om je verliezen te beperken en je winst te laten groeien. Maar de meesten doen precies het tegenovergestelde: ze kappen hun winsten af en laten hun verliezen oplopen.
Je emoties in bedwang houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je kan helpen is te handelen vanuit een plan. Onze leidende principes zijn de basis om je plan op te baseren.
Laat je niet afleiden of verleiden
Je kunt op internet en social media meer dan genoeg informatie en meningen vinden over alle verschillende crypto’s die er zijn. Elk project heeft wel een groep of community die het project volgt en promoot, vaak vrij fanatiek. Wie heeft niet gehoord van personen of groepen die een bepaald coin aanprijzen voor eigen gewin (Pump and Dump). Het is dan ook erg belangrijk om je niet te laten meeslepen door de emoties van deze personen.
Dit gedrag kan leiden tot allerlei bubbels. Wanneer mensen elkaar te sterk aansporen om ergens te investeren, kan hebzucht een bepaalde markt gaan leiden. De koersen stijgen enorm, totdat blijkt dat de onderliggende crypto niets waard blijkt te zijn en alles als een kaartenhuis in elkaar zakt.
Wees daarom sceptisch met het volgen van social media. Deze hebben meestal een vrij korte horizon als het gaat om nieuws en sentiment. Laat je daar niet door beïnvloeden en vraag jezelf altijd af of er een echt goede reden is om te beleggen in een bepaald crypto project. Doe eerst zelf goed onderzoek!
Je kunt ook gebruik maken van de emoties in de markt. Wanneer crypto’s op massale schaal gedumpt worden, kan je op zoek gaan naar koopjes. Ga bij jezelf na of er een rationele reden ligt achter extreme dalingen van koersen. Wanneer dit niet het geval is, dan is toeslaan een optie.
Kortom crypto is heel volatiel. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Lees er hier meer over.
Dollar cost averaging
Wij vinden het verstandig om je crypto’s trapsgewijs te kopen, bijvoorbeeld voor een vast bedrag per maand. Daarmee kom je op een betere gemiddelde aankoopprijs uit, in plaats van de gok te nemen dat je gekocht hebt voor een bodemkoers. Misschien haal je met deze aanpak niet altijd het onderste uit de kan, maar je hoeft ook geen spijt te krijgen, als de koersen gaan dalen. Dan zou je bijvoorbeeld extra kunnen bijkopen om een zo laag mogelijke gemiddelde aankoopprijs te bemachtigen. Dit werkt het beste als je gaat voor de langere termijn.
Kijk bij ons artikel over DCA voor meer informatie.
Veiligheid boven alles
Het is belangrijk om gebruik te maken van betrouwbare brokers en exchanges. Pas ook op voor scams! Zie ons artikel over fraude.
Eenmaal crypto gekocht, dan moet je ze ook beschermen. Alle accounts die je gebruikt in combinatie met crypto moeten een sterk wachtwoord en twee-staps verificatie hebben. Daarnaast ook de mogelijkheid om crypto adressen te valideren (whitelist).
Een belangrijke regel om in je achterhoofd te houden is: “Not your keys, not your crypto”. Dit betekent dat als jij niet direct over de privé sleutel (private key) van je crypto beschikt, dan zijn de crypto’s feitelijk niet van jou. Als je Bitcoin bij Bitvavo koopt bijvoorbeeld, dan is die Bitcoin nog steeds van Bitvavo. Net als een bank eigenaar is van het geld op jouw rekening. Als je dus elk risico wilt uitsluiten, kun je jouw crypto beter op een hardware of een ‘koude wallet’ zetten.
We hopen dat iedereen die dit artikel leest lang en gelukkig leeft! Echter bij overlijden staan je nabestaanden wel voor de uitdaging hoe ze bij jouw crypto kunnen komen. Daar hebben wij over nagedacht. Neem onze artikelen over dit onderwerp eens aandachtig door.
Portfolio en risicomanagement
Een beleggingsportefeuille in eigen beheer is een uitdaging. Er is veel informatie te vinden over hoe je het beste je portfolio kunt verdelen over verschillende onderdelen (denk aan crypto, aandelen, edel metalen, vastgoed, etc). Dat is verstandig, echter daarbij geldt wel: Investeer in de zaken waar je verstand van hebt. Wat is je doel en wat is je plan? Korte of lange termijn?
Als we kijken naar een portefeuille van verschillende crypto’s, dan is het goed om eerst te bepalen aan welke voorwaarden een crypto project moet voldoen, voordat je instapt. Stop nooit al je geld in één project, ook al ben je overtuigd van de kwaliteiten van het betreffende team! Er zijn verschillende soorten projecten die op verschillende lagen van de blockchain acteren.
Dan moet je bepalen hoeveel posities je tegelijkertijd wilt hebben en wat het maximale bedrag is dat je per positie wilt besteden. Kijk naar onze artikelen over portfolio management en hoe je jouw portfolio kunt volgen met onze app!
Het verdelen van je posities over verschillende projecten is ook verstandig met het oog op risicomanagement. De best presterende crypto’s kunnen een mindere periode doormaken. Als de koers in een downtrend raakt (bear market) en je hebt alles ingezet op dat ene project, dan komt de klap extra hard aan. Lees meer over bull en bear markets in ons artikel hierover.
Een ander onderdeel van risicomanagement is bepalen wanneer je winst en verlies neemt. Wat is het maximale verlies dat je per positie accepteert. Dit moet je eigenlijk al bepalen voordat je de crypto koopt.
In onze artikelen over risicomanagement lees je meer over hoe je hiermee kunt omgaan.
Passief inkomen
Het mooie is dat je met je crypto’s ook passief inkomen (rente of staking beloningen) kunt verdienen. Er zijn brokers en andere platformen in binnen- en buitenland waar je jouw crypto’s kunt stallen voor rente. Wees je ervan bewust dat de crypto dan in het bezit komt van dat platform (Not your keys, not your crypto!). Geen grote posities dus.
Een andere optie is zelf staken op een blockchain netwerk voor beloningen. Dit is wel technisch van aard en vraagt affiniteit met IT.