Portfolio management

Het doel van dit artikel is je aan het denken te zetten over het opbouwen en beheren van je portfolio met crypto. Hieronder staan stappen beschreven over hoe je dit kunt aanpakken. Dit is echter voor iedereen verschillend en geen financieel advies. De stappen vormen de basis van goede portfolio management.

Stap 1: Planning

Je hebt besloten te gaan investeren in crypto. Je maakt een account aan bij een exchange, maakt wat geld over en de eerste aankoop is gedaan. Simpel toch? Vaak vliegen mensen beleggen op deze manier aan en dat resulteert regelmatig in een teleurstelling. De verwachting bij crypto is namelijk dat je binnen een jaar je geld verdubbeld of meer. Zo werkt het natuurlijk niet!

Plan met doelen

Met een miljoen op pensioen! Financieel vrij zijn! Mooie doelen op zich, maar hoe ga je ze bereiken en wanneer? Je kunt met de SMART-manier doelen stellen en het maakt vage wensen concreet en meetbaar. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.

Voorbeeld:

Ik wil jaarlijks gemiddeld 7% rendement op mijn crypto portfolio voor de komende 10 jaar. 

Specifiek: Er staat concreet wat je bereiken wilt.
Meetbaar: Rendement kun je meten. (gebruik daarvoor onze portfolio app!)
Acceptabel: Rendementspercentage is haalbaar in de crypto-wereld.
Realistisch: Lange termijn en er is ruimte om de pieken en dalen op te vangen. 
Tijdgebonden: Einddoel staat vast in de tijd.

Denk in scenario’s

De crypto markt is net als de macro economie onderhevig aan cycli. Zelden gaat een markt alleen maar omhoog en naar rechts! Daarnaast ontwikkelen de verschillende crypto projecten zich allemaal in de tijd. Een project dat nu in de belangstelling staat kan over een jaar achterhaald zijn door een nieuw en beter product.

Blijf dus flexibel! Je zult met regelmaat moeten evalueren of je doelen nog acceptabel en realistisch zijn. Daarbij kan denken in scenario’s je helpen: Wat doe ik als een coin hard gestegen is? Je voorziet een bear-markt, wat ga je doen om je behaald rendement te beschermen? Voordat een coin koopt, moet je daar al over nagedacht hebben. Zie verderop in dit artikel en zorg dat je goed geïnformeerd blijft.

Stap 2: Onderzoek doen

Het is onverstandig om lukraak crypto te kopen, omdat de buurman deze aanprijst. Doe altijd eerst zelf onderzoek naar het bedrijf of crypto project. Vraag jezelf af aan welke voorwaarden een crypto project moet voldoen voor jou om er geld in te stoppen als onderdeel van jouw portfolio.

Project informatie

Je kunt beginnen met eens op de website van het crypto project (bijvoorbeeld bitcoin.org of ethereum.org) te kijken. Probeer hier informatie te vinden over de inhoud van het project en de gebruikte technologie. Welk probleem proberen ze op te lossen en wat zijn daarbij de onderscheidende kenmerken. Het is ook belangrijk te kijken wie er in het management team zitten en welke klanten / partners ze hebben. Tot slot is het relevant om te weten wat de toekomstvisie is en de roadmap van het project.

Tokenomics

Het is ook aan te bevelen om naar de eigenschappen van de coin of token zelf te kijken. Dit wordt ook wel tokenomics genoemd. De hoeveelheid in omloop en de verdeling hiervan over verschillende wallets bepaald hoe gevoelig de coin is voor prijsbewegingen. Whales (wallets met veel coins) kunnen de prijs manipuleren. Het kan ook zijn dat er met de tijd meer coins op de markt komt, waardoor inflatie ontstaat. Meer van dezelfde coins betekent doorgaans een lagere prijs.

Stap 3: Posities bepalen

Portfolio management behelst ook het bepalen van de hoeveelheid verschillende posities en de omvang per positie. De totale marktwaarde (Market Capitalization of Marketcap) van een coin speelt daarbij een belangrijke rol. Bitcoin heeft veruit de grootste Marketcap en is daarmee relatief het minst risicovol tegenover de altcoins.

Hoeveel verschillende posities

Warren Buffett zei ooit: “Veel verschillende posities nemen is alleen nodig voor beleggers die niet weten wat ze aan het doen zijn”. Daarnaast is het niet aan te raden al je geld in één crypto project te stoppen. Bedenk dat je per positie de ontwikkelingen moet bijhouden en is het verstandig een verdeling te maken over verschillende thema’s.

Je kunt crypto’s groeperen naar de verschillende lagen van de blockchain of platformen met dezelfde eigenschappen, zoals Smart Contracts, NFT’s, Metaverse of Exchange Tokens. Per groep of thema neem je jouw top coins voor een totaal van tussen de 10 en 20 verschillende coins. 

De omvang per positie

In het artikel over onze financiële principes hebben we gehad over het bepalen van je buffer en extra geld om te investeren. Daarnaast kunnen crypto’s een onderdeel zijn van je totale beleggingsportefeuille. Bepaal dus eerst wat je in totaal wilt investeren in crypto’s.

Je kunt dan overgaan tot het bepalen van de omvang van de verschillende posities. Je kunt de verdeling evenwichtig doen over alle posities of dit af laten hangen van andere factoren. Dit kan bijvoorbeeld de staat van de economie zijn of het feit dat we in een bull of bear markt zitten. Dan kan het zijn dat je meer in Bitcoin of stable coins wilt zitten dan in andere projecten of vice versa.

Je kunt vanuit risico oogpunt een andere kijk op positie verdeling en omvang hebben. Een te grote positie van een coin kan leiden tot een groot verlies als de koers hard daalt. Aan de andere kant geeft een te kleine positie het risico dat je winsten gelimiteerd zijn bij een snel stijgende koers. Over het algemeen is een goede stelregel dat de positie van een coin in verhouding staat met de hoeveelheid risico dat de coin met zich meebrengt (bijvoorbeeld op basis van de omvang van de Marketcap). Voor meer details over risicomanagement, zie dit artikel.

Stap 4: Uitvoering

De posities hoeven uiteraard niet in één keer gekocht te worden. Gebruik de DCA methode om je investeringen te doen. 

Het is verstandig regelmatig je posities te evalueren en naar de onderlinge verhoudingen te kijken. Mocht een crypto lekker stijgen, dan is het wellicht verstandig winst te nemen. De winst kun je dan gebruiken voor een ander project of een investering buiten crypto! Anderzijds is het niet verstandig vast te houden aan een coin die alsmaar daalt. Het is moeilijk een investering met verlies te verkopen, maar je gaat je doel niet halen door dit soort posities vast te houden. 

De markten en economie zijn beweeglijk. Daar reageert crypto ook op. Daar kun je op inspelen en er je voordeel mee doen. Welke richting het ook op gaat, je plan moet mee bewegen en dat vereist discipline en toewijding. Er is geen korte weg en je moet je vaardigheden ontwikkelen. Dat kan je uiteraard samen met ons doen! Van informatie tot persoonlijke begeleiding en opleiding. Daarnaast bieden wij onze portfolio app om je crypto te beheren en je te helpen jouw financiële doelen te bereiken.

Dominique

Dominique